Rovinj na Hrvaškem

Istrsko mesto Rovinj

Rovinj je prelepo staro istrsko mesto, ki leži na zahodni obali istrskega polotoka. Spada na tako imenovano območje »terrarosa« ali rdeča Istra. Za boljšo predstavo velja omeniti, da Rovinj leži zelo blizu Pulja, tako da vsi tisti, ki želijo obiskati to prelepo istrsko mesto, lahko izkoristijo tudi to, da si ogledajo zraven še Pulj.

Rovinj leži na posebno lepem delu Istre. Ta del je poln prijetnih zalivov, kjer lahko v poletnih mesecih obiščemo urejene dostopne plaže. Pred nami pa se bo razprostiralo kar 22 otokov. Podnebje je toplo celo leto, saj gre za mediteransko območje. Povprečna julijska temperatura pa je 22,5 stopinje Celzija. To seveda vključuje povprečje nočne in dnevne temperature, tako da si lahko predstavljamo prijetno topel dan in prijetno sveže noči. Temperatura, ki jo ima Rovinj, je torej za poletni čas ravno pravšnja.

Če se sedaj osredotočimo na sam Rovinj, je potrebno omeniti tudi nekaj znamenitosti Rovinja, ki bodo v vas nedvomno sprožile precej zanimanja, če vas zanima kulturna zgodovina. Staro mestno jedro leži na polotoku. Gre za precej majhno površino, zaradi katere so bili arhitekti v preteklosti prisiljeni v iznajdljiv način gradnje. Hiše so majhne in strnjene, kar daje poseben čar temu mestu. Nedvomno so morate ogledati cerkev Sv. Eufemije, na kateri je postavljen stolp s kipom tega svetnika. Cerkev so zgradili v 18. stoletju, ki so ji kasneje dodali posebno pročelje v beneško baročnem slogu. Zvonik te cerkve je visok kar 60 metrov.

Rovinj ima tudi obzidje in mestna vrata, ki so bili zgrajeni v 7. stoletju našega štetja. Ob vratih si boste lahko ogledali zanimiv Balbijev lok. Tudi cerkev Sv. Toma je znamenitost, ki je ne smete zamuditi. Za ogled te znamenitosti boste morali zapustiti Rovinj, saj se cerkev nahaja 4 km izven mesta. Ta cerkev je pravi spomenik karolinškega obdobja, ki je pustilo svoj pečat v Istri.

http://www.maistra.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.