Delo v šolstvu

Delo v šolstvu na različnih stopnjah

Delo v šolstvu poteka na treh osnovnih nivojih. Na osnovnošolski ravni, srednješolski ravni in na višješolski ravni. Mnogi so prepričani, da delo v šolstvu na osnovnošolski ravni je najbolj pomembno pri razvoju posameznika. Prav v času, ko otrok obiskuje osnovno šolo, se nauči najbolj pomembnih znanj. Nauči se pisanja, računanja in prvega tujega jezika. Kar se akumulacije znanja tiče, osnovna izobrazba prinese največjo kvantiteto vednosti. Zato imajo prav tisti, ki opravljajo delo v šolstvu na osnovnošolskem nivoju zelo veliko odgovornost pri odraščanju oseb. Poleg tega pa imajo tisti, ki opravljajo delo v šolstvu z osnovnošolskimi otroki tudi veliko odgovornost za njihovo dobrobit. V času pouka so učitelji odgovorni za vse, kar se dogaja v razredu. Skrbeti morajo za mladoletne osebe in so v času, ko so jim otroci zaupani, njihovi skrbniki.

Če vas zanima delo v šolstvu na srednješolskem nivoju, pa je potrebno povedati, da je odgovornosti še vedno mnogo, vendar pa so srednješolci že veliko bolj zreli, tako da je neposrednih skrbi za njihovo zdravje precej manj. Za delo v šolstvu na srednješolski ravni mora biti učitelj še vedno zgled, vendar pa ni več njegova naloga ta, da vzgaja. Mnogi so prepričani, da se a osebnost lahko vpliva v osnovni šoli, na srednji šoli pa je oseba že formirana, tako da osnovnošolska vzgoja pravzaprav zaključi vzgojni krog.

Na koncu je še delo v šolstvu na višješolskem nivoju. Tukaj gre za izključno izobraževalno institucijo, na kateri izobraževalno osebje nima več neposredne odgovornosti do ljudi, ki se znajdejo v predavalnici. Edina odgovornost, ki jo ima višješolski predavatelji je, da izobražujejo in podajajo aktualna znanja iz njihovega strokovnega področja. Na tem nivoju je delo v šolstvu bolj opredeljeno z odgovornostjo do znanosti in odgovornostjo do izobraževanja korektnih strokovnjakov. Dejansko je delo v šolstvu na vseh nivojih izjemno odgovoren poklic tako do udeležencev kot do celotne družbe.

http://www.mojazaposlitev.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.