Arhivi Kategorije: Zdravje

Šentjanževka je uvrščena med zdravilne rastline namenjene zdravilski uporabi

  • Šentjanževka je po pravilniku o razvrstitvi zdravilni rastlin uvrščena med tiste, ki so namenjene zdravilski uporabi. V pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je šentjanževka zato uvrščena v kategorijo Z.
  • Kategorija Z pomeni, da gre za zdravilno rastlino in je namenjena zdravilski uporabi. Praviloma se rastline in izdelki, ki jih vsebujejo zdravilne rastline kategorije Z v naravni ali predelani obliki, razvrščajo med zdravila. Kar pomeni, da je šentjanževka tudi brez recepta dostopna.
  • Kljub njenemu naravnemu izvoru občutek popolne varnosti ni samoumeven, ampak zanje velja, da mora biti njeno jemanje nadzorovano in svetovano.

Zdravilo je lahko strup in strup je lahko zdravilo

Šentjanževka je tako lahko zdravi ali povzroča težave. Odvisen je odmerek, nadalje namen uporabe izkušnje iz preteklosti in podobno. Predvsem se je potrebno zavedati, da nam šentjanževka iz leta v leto lahko ob načeloma istih postopkih, sestavinah, količinah in podobno, ponudi različne učinke. Poleg različne koncentracije pripravka je lahko različna vsebina izluženega iz šentjanževke. Na splošno se šentjanževka v zdravilstvu uporablja proti driski, revmi, kot antidepresiv, proti močenju postelje. Zunanja uporaba učinkuje pri bolečinah v mišicah, sončnih opeklinah, pri celjenju ran. Kot rečeno je potrebno čisto vse učinkovine ali večino učinkovin poznati ter temu primerno odmerjati pripravek oziroma njene učinkovine.

šentjanževka - zdravilna rastlina

Pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov je pomembno

Če jo uporabljamo za opekline, zdravljenje ran in podobno, je najbolje nekaj previdnosti z novim pripravkom šentjanjževega olja. V vseh naslednjih uporabah se nato držimo pridobljenih izkušenj, pomembno pa je tudi pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov. V zadnjem času se veliko sliši in bere o njenih učinkih na področju antidepresivov ter tudi o raznih reakcijah in vplivih šentjanževke na druga zdravila. Antidepresivni učinek se lahko prepiše vplivu na transmiterje v možganih, ki so ga odkrili pri številnih sestavinah rastline. Brez dvoma je šentjanževka tista zdravilna zel, ki bo tudi v prihodnosti učinkovito nudila zdravila s klasičnimi in novoodkritimi učinkovinami.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/sentjanzevka-proti-depresiji-kako-jo-varno-uporabljamo

Znaki depresije ogrožajo človekovo življenje

Znaki depresije lahko človeško življenje obrnejo na glavo.

Depresija se kaže na različne načine, pogosti simptomi so nespečnost, motnje prehranjevanja, pretirano hujšanje, neurejeni odnosi v krogu družine in drugih bližnjih oseb, odmikanje od družbe in drugi podobni vzroki. Depresija se lahko kaže tudi preko raznih fizičnih bolečin, simptomi so lahko glavoboli, bolečine v hrbtu, križu ter različno intenzivne bolečine na raznih drugih delih telesa. V primerih takšnih fizičnih bolečin je depresija potrjena z večjo verjetnostjo, ko simptomi nimajo klasičnih vzrokov oziroma zanje nimamo klasične razlage. Bolečina v križu ima klasičen vzrok v pretiranem dviganju težkih bremen ob nepravilnem gibanju. Podobno velja za razne druge fizične bolečine, izjema je glavobol. Vzroki za glavobol so lahko zelo različni, v vsakem primeru pa telo opozarja na nepravilnosti. Problem sodobnega človeka je v tem, da glavobole ne razišče v podrobnosti, ampak jih odpravlja z blaženjem bolečine. Včasih je takšen pristop pravilen, vendar je še veliko boljša zdravniška in strokovna pomoč. Depresija in njeni znaki si podobno zaslužijo strokovno obravnavo. Predvsem zaradi vedno večjega števila obolelih oseb ter naraščajočega trenda. Naraščajoči trend predvsem nedvoumno sporočajo, da so depresija in njeni simptomi značilnost in posledica sodobnega načina življenja. Tempo življenja je v mnogih primerih neobvladljiv, kar postopoma privede do bolezenskih težav. Zelo koristna preventiva je predvsem obvladovanje težav ali umik od njih. Danes je pred mnoge postavljeno dnevno veliko izzivov, človek največkrat nezavedno priložnosti zagrabi, vendar se ob tem ne zaveda svojih omejenih sposobnosti. Veliko bolje bi bilo v primeru nesposobnosti, izzive in priložnosti preprosto prepustiti drugim osebam. Korak nazaj pa ima danes v sodobni družbi najpogosteje negativen predznak. Na nekatere vzroke težav človek tudi nima nobenega vpliva in jih ne more na noben način preprečiti, vendar se mora tega tudi zavedati.

Simptomi depresije lahko temeljijo na vzrokih, katere človek ne more ali ni sposoben vplivati. Za dodatno izobraževanje o vzrokih depresije, preberite naše strokovne nasvete.

Kako najučinkoviteje odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa dobro vedeti, ker je možno ogroženo območje celotna Slovenija.

Kako najbolje odstraniti klopa nas bo naučila tako teorija kot praksa. Obustni aparat klopa omogoča pritrditev klopa na mestu ugriza ter do nekaj dni dolgo prehranjevanje s krvjo žrtve. Pik klopa je najpogostejši na mestih, ki zagotavljajo čim bolj enostaven ubod ter varno zavetje v času prehranjevanja. Najbolj učinkovito je zato odstraniti klopa s prijemom tik ob koži, kako močno pa je odvisno od več dejavnikov. Moč je najbolje določati z občutkom popuščanja prijema klopa. Pretirana uporaba moči ni primerna, saj lahko s tem odstranimo klopa v telesu pa ostane njegov obustni aparat. Zato je bolje pridobiti občutek kako močno odstraniti klopa. Odstranjevanje z raznimi bencinom ter raznimi podobnimi tekočinami tudi ni primerno. Napačno je razmišljanje, da je tako možno odstraniti klopa, dejansko je lahko še kako nevarno za dodatne posledice. Na mestu ugriza klopa je koža ranjena ter nima enakih obrambnih sposobnosti kot nepoškodovana koža. Z bencinom in drugimi podobnimi tekočinami, lahko povzročimo dodatne zdravju negativne učinke. Na vprašanje kako učinkovito odstraniti klopa nam bodo najbolje odgovorili strokovnjaki. V lekarnah dobimo tudi posebno pinceto, ki nam omogoča enostavno odstraniti klopa. Kako izvemo preko raznih virov, med drugim nam dobro razlago nudijo lekarnarji. Kot prvo moramo klopa na telesu najti. Najpogosteje si klop izbere mesta, kje je ubod najbolj enostaven ter nudijo dobro skrivališče. Pomembno je predvsem klopa prijeti čim bliže kože ter uporabljati silo z občutkom. V nasprotnem primeru klop začne izločati dodatne količine sline, ki ima posebne encime zaviralce krvi in imunskega odziva ter blag anestetik. Dodatne količine izločene sline povzroča delovanje imunskega sistema klopa. S tem pa se v telo žrtve tudi bolj intenzivno vnašajo bakterije ter drugi viri bolezni

Na vprašanje kako odstraniti klopa je dobro vedeti odgovor predvsem, če sodimo med pogoste obiskovalce gozdov.

Dodatno

Športna masaža, osnova vsakega vrhunskega uspeha

Športna masaža je osnova na kateri se gradi vsak vrhunski uspeh športnika.

Včasih nam je med prenosom tekmovanj športna masaža na ogled pri neposrednem prenosu. Vendar gre v tem primeru za kratkotrajno masažo pred samim začetkom. Izvede se jo na predelih telesa, ki so se med čakanjem na nastop podhladili ali so drugače izgubili zaželene lastnosti. Krožni gibi, masiranje mišic ter druge aktivnosti mišice ponovno aktivirajo na stopnjo pripravljenosti za polno obremenitev. Kamere pa največkrat ne pokažejo, kaj je športna masaža v pravem pomenu besede. Delno zaradi zasebnosti, delno pa tudi zaradi varovanja številnih skrivnosti. Masaža je v osnovi vzdrževanje telesa športnika, boljše vzdrževanje pomeni konkurenčno prednost. Zato je športna masaža večinoma pred javnostjo skrita, tudi proces iskanja, angažiranja, najemanja in druge aktivnosti v zvezi z športnimi maserji so skrbno varovana skrivnost vsake športne ekipe. Kaj pomeni dobra športna masaža izvemo iz osebnih in ne zrežiranih pripovedi športnikov. Občutke opisujejo kot blagodejne, pomirjujoče, povrnitev moči in sposobnosti ter na razne druge načine. Vse te občutke bodo najbolj cenili aktivni rekreativci, ki jih muči utrujenost po športnih aktivnostih, bolečine med izvajanjem športnih aktivnosti ter razne druge težave. V zdraviliško športno rekreacijskem centru Rogla je masaža za rekreativce del ponudbe wellness centra Planja. Prej naštete občutke lahko občutijo po številnih možnih rekreacijskih aktivnostih. V zimskem času so to zimski športi, v kopnem delu sezone pa vsi ostali. Med ponudbo zimskih športov na Rogli sodijo prvenstveno alpsko smučanje, tek na smučeh ter deskanje, v kopnem delu sezone pa kolesarjenje, tek, pohodništvo, ekipni športi, tenis ter drugi športi. Kaj je to športna masaža bomo pred ali po izbrani športni aktivnosti najbolje spoznali in občutili. Največji učinek bo predvsem v hitrejši regeneraciji ter bistveno boljšim rezultatom, kot pri primerljivi obremenitvi brez športne masaže pred ali po izbrani aktivnosti.

Športna masaža je izkušnja, ki bi jo moral izkusiti vsak rekreativec. Preverite cenik naših storitev.

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga.

Vsak človek je zgodba zase, zato je pri vsakem človeku hujšanje v trebuh različno učinkovito in ima različne značilnosti. V prvi vrsti na učinkovitost vplivajo zdravstvene lastnosti obravnavanega posameznika. Ločimo se po spolu, starosti, fizioloških lastnostih in raznih drugih lastnostih. Na učinkovito hujšanje v trebuh vplivajo tudi prehranske navade posameznika. Osnova za izboljšave je ugotovitev izhodiščnega stanja. Zapisovanje v obliki dnevnika ni nič napačnega. Dan za dnem zapisujemo za hujšanje v trebuh pomembna dejstva. To so lahko čas prehranjevanja, količino hrane, vrsto in kakovost hrane ter druge pomembne stvari v zvezi z prehrano. Poleg zapisovanja lahko na učinkovitejše hujšanje v trebuh pripomore strokovnejši pristop. Svoje izhodiščno stanje ugotovimo in zabeležimo preko meritev z ustreznimi napravami. Za hujšanje v trebuh najbolj koristne informacije so telesna višina, kilogrami, spol, tip telesa, indeks telesne mase, maščobe v telesu in druge informacije. Vse našteto zabeležimo ter razumemo kot izhodišče. V prihodnosti lahko napredek spremljamo z ponovnimi meritvami ter analizami. Če je hujšanje v trebuh učinkovito in ne povzroča nikakršnih težav, z njim nadaljujemo. V nasprotnem primeru je potrebno analizirati težave ter uvesti spremembe. Pogosto se premalo zavedamo psiholoških dejavnikov. Gre za zelo kompleksno in večkrat premalo upoštevano področje. Razlogov za neupoštevanje je veliko, razlogi so tudi pogosto individualni in temu primerno od primera do primera različni. Pogosto je problem v zavedanju zgolj fiziološkega dela hujšanja, psihološki pa je ob tem preprosto spregledan. Psihološke težave lahko vplivajo na prehrano oziroma proces prebave. Zato po fiziološki plati najbolj primerna prehrana ne doseže pričakovanih učinkov. Pri iskanju vzrokov za neučinkovito hujšanje v trebuh je zato modro pomisliti tudi na psihološko plat možnih vzrokov. Pri iskanju vzrokov moramo biti predvsem iskreni in natančni, spregledati ali zanemariti ne gre nobeno podrobnost.

Hujšanje v trebuh postane prioriteta predvsem v času povišanih zunanjih temperatur. Več o tem si preberite tukaj.