Arhivi Kategorije: vrt

Par naprav za enostavno spomladansko čiščenje

S prvimi toplejšimi žarki spomladanskega sonca je napočil tudi čas, da se lotimo generalnega čiščenja svojega doma. Tega opravila se otepajo le tisti, ki ne poznajo nekaterih trikov, s katerimi si čiščenje povsem poenostavimo. Drugi pa bodo delo opravili hitro in brez težav, predvsem pa z izjemnimi rezultati. Zadostujeta že dve napravi, ki v veliki meri prevzameta zahtevnejše posege pri čiščenju doma in okolice.

Parni čistilnik

Notranje prostore lahko najbolj učinkovito očistimo z močjo pare. Na ta način bomo prepričljive rezultate dosegli brez uporabe nevarnih kemičnih sredstev in brez zahtevnega drgnjenja. Parni čistilnik namreč odstranjevanje trdovratne umazanije povsem olajša, saj s pomočjo vroče pare razgradi tudi zasušene madeže, poleg tega se lahko na ta način lotimo praktično vseh površin, tudi občutljivejših materialov.

Poleg tega je parni čistilnik zelo enostaven za uporabo, ne škodi stanovanjskim površinam in zagotavlja odlične rezultate. Vsekakor je pametno to napravo imeti pri roki, ko se lotimo spomladanskega čiščenja – na voljo imamo široko izbiro, saj je parni čistilnik priljubljena naprava za domačo rabo, posledično je tudi ponudba zelo široka.

Visokotlačni čistilniki

Če v stanovanjskih prostorih potrebujemo nežen, varen in zanesljiv pripomoček, pa si lahko za čiščenje okolice privoščimo nekoliko bolj zmogljivo napravo, ki bo za takšne površine najbolj učinkovita. Odlično rešitev prinašajo visokotlačni čistilniki, ki se najbolje izkažejo pri čiščenju dvorišča, teras, garaž, dovozov in drugih površin, ki niso pretirano občutljive. Gre namreč za čiščenje z močnim curkom vode, kar se izkaže za zelo učinkovito rešitev, a seveda le na površinah, ki lahko zdržijo abrazivno delovanje vode pod tlakom.

visokotlačni čistilniki Karcher

Visokotlačni čistilniki so zelo vsestranski pri čiščenju okolice hiše. S takšno napravo se lahko lotimo praktično vsakega izziva, prav tako lahko s curkom vode dosežemo še tako nedostopne kotičke. Odlična rešitev torej za uporabo pri spomladanskem čiščenju, ko moramo tudi zunanjost hiše pripraviti na toplejše obdobje leta.

Kotel na pelete, izkoristek naravna danosti

Kotel na pelete omogoča izkoristek, ki ga naravna danost Slovenije ponuja v izobilju. Lesa je v Sloveniji v izobilju, peleti se ponujajo na praktično vsakem koraku. V primerjavi z drugimi alternativami kotel na pelete ponuja številne ugodnosti. Dostopnost energenta, ekološka ozaveščenost ter odlična prilagodljivost so poglavitne prednosti.

 

Izkoristek, prihranki, življenjska doba

Energijski izkoristek ni edina prednost, ki jo kotel na pelete ponuja investitorju. Ponujajo se različni prihranki, možna je razmeroma dolga življenjska doba celotnega sistema. Peleti so energent narejen iz surovine, katere je v naši okolici v izobilju. S tem kotel na pelete investitorju omogoča prihranke na več načinov. Več ponudnikov pomeni konkurenco, kar zagotavlja stroškovno ravnovesje. V primeru uvoženih energentov iz oddaljenih krajev pomeni tveganje za stroškovno ravnovesje, saj je cena energentov podvržena vplivom številnih dejavnikov. Mnogi dejavniki ob tem ne izvirajo iz klasičnih ponudbe in povpraševanja, ampak iz drugih virov. Investitor to najbolj občuti pri nihanju cen energentov. Veliko manj tveganja za investitorja nudi lesna biomasa, kot energent. V tem primeru se lahko odloči za kotel na pelete ali kotel na drva. V primerjavi s kotlom na drva ima kotel na pelete kar nekaj prednosti. Osnovni princip delovanja je podoben, saj vir toplote zagotavlja les oziroma lesna biomasa. Razlika je v postopku, ki ima za posledico ogrevanje. Investitor lahko izbere kotel na pelete, pri katerem odpade cel niz aktivnosti za razmeroma dolgo obdobje. Kotel na drva je potrebno polniti, več ali manj odvisno od prostornine kotla, dimenzij kotla, zunanjih temperatur ter lastnosti samega ogrevanega prostora. Med aktivnosti spada tudi čiščenje oziroma odstranjevanje pepela. Večino naštetih aktivnosti investitorju kotel na pelete prihrani. Dovajanje energenta je avtomatizirano, kar pomeni odsotnost ročnega polnjenja za več časa. Enako odpade dnevno čiščenje oziroma odstranjevanje pepela iz kurišča. Nezanemarljiva prednost so tudi ekološke subvencije v primerih, ko je izbrani kotel na pelete do njih upravičen. Če se določate za nakup kotla n atrda goriva, vsekakor preglejte ponudbo na Merkurjevi spletni strani.

Zelenjavni vrt, doma pridelana hrana

Zelenjavni vrt danes pridobiva na veljavi, zaradi vedno bolj cenjenega načela doma pridelano.

Vsak zelenjavni vrt omogoča lastniku oziroma uporabnikom, da je na krožniku pristna in sveža hrana . V želji po dobičku, se v veliko drugih primerih težko govori o sveži hrane. Intenzivna pridelava se vrši na območji, kjer so dovolj ugodna klima, podnebje ter drugi pogoji. Želja vsakega takega pridelovalca je, da v letu dni pobere čim več pridelka. Zato si zelenjavni vrt postavi na območje, kjer so ugodni pogoji za pridelavi celo leto oziroma čim več časa v koledarskem letu. Poznamo območja na jugozahodu Evrope, kjer zelenjavni vrt uspeva praktično celo leto. Pred neugodnimi vremenskimi razmerami je dodatno zaščiten, dodatno so umetno ustvarjeni vsi potrebni pogoji za uspevanje. Problem takšne vzgoje je v samem načinu pridelave ter v oddaljenosti. Predno prispejo pridelki na naše krožnike prepotujejo več tisoč kilometrov dolgo pot, včasih je vmes tudi večji ali manjši postopek skladiščenja. Domač zelenjavni vrt na drugi strani omogoča, da imamo izbrano svežo zelenjavo v trenutku na krožniku. Zato pa veliko ljudi vztraja v pridelavi, za pridelavo pa se odločajo tudi vedno večji del mlajše generacije. Dodatno zelenjavni vrt pridobiva na veljavi tudi ob kriznih časih, ko ljudje lahko svoj razpoložljiv čas in delovno sposobnost najbolje vnovčijo. Hkrati pa si s tem zagotovijo prihranke pri proračunu, hrana predstavlja znotraj proračuna nezanemarljivo velik odstotek. K povečanju priljubljenosti veliko pripomore tudi informacijska doba. Vse potrebne informacije za vzgojo rastlin so danes veliko bolj dostopne kot nekoč. Včasih so se informacije prenašale ustno ter iz roda v rod, javne informacije so bile predvsem v tisku. Pa še te bolj redke, saj so si tisk lahko privoščili zgolj redki. Za zelenjavni vrt praktično potrebujemo zgolj ustrezno veliko površino zemlje, kdor te možnosti nima si lahko omisli visoke grede.

Zelenjavni vrt je vedno bolj cenjena dobrina.

merkur.si/vsebine/nasveti_in_opravila/nasveti/vrt_in_okolica/zelenjavni_vrt/

Traktorji, vzdrževanje je nujno

Traktorji zahtevajo vzdrževalna dela .

Z njimi imajo traktorji večjo uporabnost, njihova življenjska doba je daljša, posledično je naša investicija bistveno bolje vnovčena. V tehnični osnovi so velikokrat vrtni traktorji podobni zasnovi vrtne kosilnice, razlika je v možnosti upravljanja sede. Njihovo upravljanje je podobno upravljanju avtomobila, z nekaj izjemami. Osnova za delovanje je motor z notranjim izgorevanjem, ki uporablja različna pogonska goriva. Lahko pa so tudi osnova za odločanje, ko se izbirajo vrtni traktorji. Ker predstavljajo eno od osnov za delovanje, je od motorjev odvisno izplačilo investicije, kakovost delovanja ter stroškovna plat lastništva. Bolj kot razne druge navedbe v reklamnem materialu mnoge zanima sam motor. Kateri je najbolj primeren veliko povedo izkušnje, informacije so dostopne na različnih virih. Eden od dobrih virov so tudi oglasi rabljene opreme ter njihovi motorji. Delujoč starejši in rabljeni vrtni traktorji z motorjem točno določene blagovne znamke, so dokaz za dolgoživost in možno daljšo življenjsko dobo. Poleg tega se je dobro prepričati o dobavljivosti nadomestnih delov ter o dostopnosti drugih poprodajnih storitev. Osnovno vzdrževanje motorjev načeloma ni zahtevno, v mnogih primerih dobimo ob nakupu tudi vsa potrebna navodila. Celotno osnovno vzdrževanje se nanaša predvsem na menjavo motornega olja, čistilcev ter razna druga razmeroma enostavna opravila. Menjavo motornega olja, čistilcev ter razna druga opravila izvedemo skladno z navodili proizvajalca. Ta predpisujejo tako celoten postopek, kot tudi predviden interval zamenjave. Z upoštevanjem teh navodil, bodo vrtni traktorji dolgo časa služili svojemu namenu. Pri motornem olju so velikokrat prisotne dileme glede izbire blagovne znamke. Izbiro nam včasih olajšajo vrtni traktorji sami, natančneje njihova blagovna znamka. V prodajnem programu imajo tudi motorna olja, ki so namensko izdelana za blagovno znamko. Nakup takšnega motornega olja je priporočljiv predvsem zaradi morebitnega uveljavljanja garancije. Račun moramo pri tem imeti shranjen, saj je pomemben pri uveljavljanju garancije.

Traktorji zahteva vzdrževanje skladno z navodili proizvajalca.

šotor za kampiranje

Šotor, bivanje v naravi

Šotor omogoča naravno bivanje .

Predvsem v razvitem delu sveta, pa šotor ne smemo uporabljati kjerkoli se nam zljubi, ampak na posebej označenih in urejenih prostorih. S tem predvsem varujemo naravo, pa tudi ne vznemirjamo. Za bivanje v naravi so na voljo različne izvedbe, obstajajo tudi pomembne razlike v materialih, konstrukcijah ter drugih lastnostih. Pri oceni, kaj izbrati so zelo pomembne naše izkušnje. predvsem ne smemo šotor ocenjevati na slepo. Predvsem to velja za osebe, ki niso vajene začasnega bivanja v naravi. Razmere, ki jih nudi začasno bivanje v naravi so od primera do primera različne. Eno je šotor postaviti v kampu ob morju sredi poletja, drugo pa je bivanje v visokogorju sredi zime. Bivanje v kampu ob morju praktično zahteva zgolj zasilno streho nad glavo. Pri odločanju za šotor namenjen bivanju v visokogorju pa so zahteve bistveno večje. Zunanje temperature so zunaj bistveno nižje, mesto za postavitev je zasilno, tla in druga okolica imata drugačne vplive na material in ostalo. Zahteve je seveda treba jemati optimalno, nikakor pa ne gre pretiravati. Kupiti šotor, ki je idealen za bivanje pozimi v visokogorju pomeni tudi skrb za naše zdravje, zato ne gre skopariti z investicijo. Obratno lahko v primeru, ko nimamo izrazitih potreb, uporaba pa je enkrat letno, brez težav dobro izberemo začetek ponudbe. posebej to velja za tiste, ki kampirajo z avtomobilom in se v primeru naliva ali kakšne podobnih vremensko neugodnih razmer lahko umaknejo na varno. Pozimi v visokogorju takšne alternativi ni, zato je z vremenskimi razmerami potrebno računati. Dodatno pa tudi z mestom postavitve in drugimi razmerami. V manj zahtevnih razmerah za kampiranje lahko osnovno izvedbo dobro postavimo praktično kjerkoli v kampu oziroma imamo možnost izbire, v visokogorju pa pretirane izbire ni.

Zato moramo računati na možnost vlage, mokrote in podobnega na mestu , kjer bo šotor postavljen.

http://www.merkur.si/prosti-cas/oprema-za-kampiranje-in-piknike/sotori-in-vse-za-spa-nje