Arhivi Kategorije: Šport

Smučišča v Sloveniji, bele strmine na sončni strani Alp

Smučišča v Sloveniji so bele strmine namenjene prvenstveno smučanju.

Smučišča v Sloveniji so locirana na hribovitih območjih po skoraj celotnem ozemlju države. Po številu izstopa alpski svet Julijcev, Karavank in Kamniško-Savnijskih Alp. Gosto posejana pa so tudi na območju predalpskega hribovja Pohorje, kjer se nahajajo najdaljša smučišča v Sloveniji. S smučarskimi progami različnih dolžin in zahtevnosti so bogata tudi druga območja v državi. Smučišča v Sloveniji so zato prebivalcem dežele na sončni strani Alp zato dosegljiva, težko bi našli območje, ki je kaj bistveno več več kot uro oddaljeno od najbližjega smučišča. Kar je posledica izjemnih naravnih danosti in raznolikosti na majhne področju. Tako niso za smučarske užitke prikrajšani niti ljudje, ki živijo na čisto drugačnih geografskih področjih. Dobre prometne povezave hkrati omogočajo, da so nekaterim delom države v uri vožnje dosegljiva zelo različna smučišča v Sloveniji. To so predvsem območja osrednjeslovenske statistične regije, ki imajo blizu smučišča na geografsko različnih področjih. Nekateri deli te regije imajo smučišča na domačem pragu ali v neposredni bližini. Prestolnica ima tako najbližje smučišče na Krvavcu, hkrati pa so blizu tudi pohorska smučišča ter smučišča na območju Karavank ali Julijcev. Druga smučišča v Sloveniji so podobno blizu večjim urbanim območjem. Slovenski veliki smučarski centri to smučišča, ki imajo od štirideset do dvanajst kilometrov prog. Največje je Mariborsko Pohorje, na območju Pohorja pa sodi med velike smučarske centre tudi Rogla. Na območju Julijcev lahko smučamo na Kaninu, v Kranjski Gori ter na Voglu. Smučišči Kamniško Savinjskih Alp so Golte in Krvavec. Na področju Škofjeloškega hribovja se nahaja smučišče Stari Vrh, Cerkno je smučišče med Gorenjsko in Primorsko. Med smučišči se najde tudi nekaj izjemnih. Rogla je smučišče v bližini termalnega zdravilišča Zreče, Kanin je smučišče, kjer je mogoče smučati iz Slovenije v Italijo in obratno.

Globalno najbolj znana smučišča v Sloveniji so Mariborsko Pohorje, Rogla in Kranjska Gora.

Fitnes, strokovno nadzorovana telesna aktivnost

Fitnes se lahko izkorišča za uresničevanje raznih ciljev, kot so idealna postava, idealna telesna teža, povečanje moči in drugih ciljev.

Fitnes je že dolgo časa znana telesna aktivnost v idealnih in nadzorovanih razmerah. Idealne razmere predstavlja predvsem temperatura, nadzorovane razmere pa so predvsem točno določene obremenitve telesa, intenzivnost vadbe in podobno. Idealne in nadzorovane razmere velikokrat fitnes nudi ekskluzivno. Temperatura v fitnes centru je vedno idealna, zato ga s pridom izkoristijo, ko je zunaj bodisi prehladno ali prevroče. Podobno velja za dež in druge neugodne vremenske razmere. Idealne obremenitve telesa, intenzivnost ter druge nadzorovane aktivnosti omogočajo, da v fitnes centru najhitreje pridemo do napredka oziroma dosežemo cilj. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, napredek pa dosega ob optimalni obremenitvi. Ko zapustimo območje optimalne obremenitve smo premalo ali preveč obremenjeni. Ko smo premalo obremenjeni, bomo čas potreben za dosego določene forme podaljšali ali v določenem času ne bomo ustrezno pripravljeni. Ob preveliki obremenitvi, pa povzročamo telesu najrazličnejše poškodbe in okvare. S tem ne napredujemo, ampak si predvsem povzročamo škodo. Tudi v tem primeru ne bomo dosegli zastavljenega cilja v predvidenem času, saj s pretiravanjem največkrat izzovemo potrebo po sanaciji poškodbe. V fitnes centru je obremenitve možno določati in jih nadzorovati. Vaje, orodja, oprema in drugi pripomočki nudijo možnosti, da obremenimo izbrani del telesa optimalno. Dodatno pa lahko za optimalno obremenitev poskrbimo s strokovnim nadzorom. Veliko fitnes omogoča osebnega trenerja, oziroma strokovno pomoč pri doseganju osebnih ciljev. Osebni trenerji so velikokrat napačno razumljeni, njihova strokovnost je spregledana oziroma napačno razumljena. Nekaterim se zdi odvečen strošek, vendar nas prav poškodbe, okvare, sanacije poškodb in podobne izkušnje prepričujejo v koristnost strokovnega nadzora. Pri izvajanju novih vaj se poleg tega velikokrat dogajajo začetniške napake, ki kasneje prerasejo v rutino.

Osebni trener v fitnes centru je zagotovilo, da takšnih začetniških napak ne bo, naša osvojena rutina pa bo pravilno izvajanje novih vaj.

Preberi več

Zimske počitnice, šolski dopust

Zimske počitnice, šolski dopust

Zimske počitnice so prosti čas, namenjen šolskim otrokom.

V Sloveniji so zimske počitnice potekajo ločeno, saj se na šolske počitnice otroci odpravijo v dveh terminih. Dvajsetega februarja imajo šolske zimske počitnice na območju jugovzhodne Slovenije, razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel ter Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije. Zaključijo se štiriindvajsetega februarja. Sedemindvajsetega februarja se začnejo zimske počitnice za občine Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel ter Gorenjsko, Goriško, Notranjsko-Kraško, Obalno-Kraško, Osrednjeslovensko in Zasavsko statistično regijo. Prav tako trajajo cel teden, zaključijo se tretjega marca. Učencem zimske počitnice prijajo, čas pa porabijo zelo različno. Teden dni na prvi pogled izgleda dolg termi, zaposleni z aktivnostmi trdijo nasprotno. Njim čas hitro mine, aktivnosti pa poskrbijo za pridobivanje raznih znanj in veščin. Zimske počitnice preživijo učenci bodisi doma in v domačem okolju, drugi gredo preživijo počitnice z doma. Doma je za mnoge najlepše, predvsem ko lahko samostojno počnejo zanimive aktivnosti ali aktivnosti po nareku staršev. Veliko bolj koristno je čas dobro izkoristiti, kot ga zapraviti za nekoristne aktivnosti. V večjih mestih so organizirane številne aktivnosti, ki otroke motivirajo, jih razvedrijo, starši pa imajo zagotovljeno tudi varstvo otrok za čas trajanja izbrane aktivnosti. Kdor želi podrobnejše informacije, lahko poišče na spletu možnosti ali pa se odloči za samoorganizacijo. Ponudbe dejavnosti za aktivne zimske počitnice je veliko, gre predvsem za razne delavnice, športne aktivnosti ter razne druge možne oblike preživetja prostega časa po načelu prijetno s koristnim. Vsekakor je takšna aktivnost boljša, kot pa preživeti čas pred televizijo ali računalnikom. Mnogi starši si zimske počitnice vzamejo tudi dan ali cel teden dopusta, ter ga preživijo skupaj z otroci. Vsa večja mesta in kraji imajo več kot dovolj možnosti za skupne izlete ali razne druge aktivnosti.

Zimske počitnice nudijo številne možnosti za dobro preživet prosti čas.

Dodatne informacije

Tek pozimi, prehrana

Tek pozimi lahko dobro napreduje, ko ima obrambni mehanizem nahranjen.

Dober tek pozimi je mogoč, ko je osvojen pojem učinkovita prehrana . Začetnikom je ta pojem velikokrat neznanka, več znanja imajo vsi z izkušnjami. Večje kot so izkušnje, bolj je osvojeno področje prehrane. V začetku vsak tek pozimi začetnik začne spoznavati prehrano, pridobiti mora veliko informacij. Priprava hrane in tekočine izgleda velikokrat kot kuhanje neznane jedi po receptu. Velikokrat se mora ozreti po gradivu, zapiskih in drugih informacijah. Izkušenejši tek pozimi rekreativec je to obdobje že prerastel, njegova prehrana je bistveno bolj rutinirana. Na pamet pozna vse, kar mora zaužiti pred, med ter po aktivnosti. Vse potrebno doma velikokrat jemlje s polic brez pogledati, natančno ve kje je kakšna snov. Količino in druge lastnosti dodaja po občutku, glede na izmerjeno ali občutke. Praktično izgleda njegova priprava prehrane in pijače, kot kuhanje vrhunskega kuharja. Enostavno, spontano ter učinkovito. Športniku vse to ni treba, ima strokovnjake za prehrano v svoji ekipi. Njegova naloga je, da zgolj v določenem času vzame določeno količino hrane oziroma pijače. Tudi tek pozimi začetnik mora to rutino osvojiti. Problemi so velikokrat zaradi nepripravljenosti organizma na napore. Ker je organizem zmeden, ne more pravilno organizirati vse potrebno. Tako lahko ne deluje pravilno prebava, kar vodi do izčrpanosti, preko nje pa tudi v možen začaran krog. Vrhunski tek pozimi tekmovalci to poznajo še bolje, vendar se znajo pravilno odločiti. V nekaterih primerih je potrebno zgolj vztrajati, da dobi organizem nedvoumno informacijo. Po določenem času se v mnogih primeri ponovno vzpostavi ravnovesje. Začetnik mora te občutke osvojiti ter spoznati delovanje svojega telesa. Srce, pljuča, prebavni sistem, mišično skeletni sistem ter razni drugi deli telesa delujejo na eni strani vzajemno, na drugi selektivno.

Dokler tek pozimi začetnik zagotavlja vse potrebno delujejo vzajemno, ob pomanjkanju telo vzpostavi selekcijo z namenom obrambe vitalnih organov.

https://www.superge.si/Tek/

Kratka zgodovina košarke

Košarka je eden izmed najbolj priljubljenih športov na svetu poleg nogometa. V današnjem članku pa si bomo ogledali kratko zgodovino le-tega. Za igranje potrebujemo košarkarske žoge, par čevljev in dobro ekipo, s katero bomo igrali. Seveda pa lahko igramo tudi ena na ena.

Košarka naj bi bila izumljena leta 1891 v Springfieldu Massachusetts iz strani Kanadskega trenerja za telovadbo Jamesa Naismitha. Košarko naj bi izumil zaradi manj poškodb, kot jih je bilo pri nogometu. Igra je zaradi svoje nezahtevnosti in zabave zelo hitro postala popularna. Najbolj razširjena organizacija, ki ima košarko pod okriljem – NBA je bila ustanovljena leta 1949, dandanes pa je integriran del ameriške kulture. Sprva se je ta košarkarska zveza imenovala BBA (Basketball Association of America – leta 1946).

Seveda se moderna košarka malce razlikuje od tiste prve košarke. Malce drugačna so pravila, pa tudi športna oprema je izredno napredovala. Ameriška liga NBA je imela izreden vpliv na popularnost košarke po vsem svetu, predvsem zaradi zvezdnikov, ki so v njej nastopali skozi leta.

Najbolj poznan in po vsej verjetnosti tudi najbolje plačan igralec košarke je na dresu nosil številko 23, to ni bil nihče drug, kot Michael Jordan. Njegova igra je bila edinstvena, na igrišču pa je bil, kot pravi virtuoz. Seveda so leta kasneje za njim na parket prišle tudi druge zvezde, kot so Shaquille O’Neal, kobe Bryant, LeBron James in drugi vrhunski igralci.

Košarka je ne samo popularen, temveč tudi zanimiv šport in ni potrebno, da ga samo gledate, zberite ekipo in se v njem tudi udejstvujte.