Avtomobilske prikolice se priklopijo na avtomobilsko kljuko

Različne prikolice, ki jih srečujemo na naših cestah se razlikujejo predvsem glede na način uporabe. Avtomobilu dajo tovrstne prikolice uporabnost, prostor ali pa celo bivalno okolje, če govorimo o počitniških prikolicah. Avtomobilske prikolice so zelo enostavne za priklop saj morate za to imeti zgolj avtomobilsko kljuko, ki je pritrjena na zadnjem delu avtomobila, za varno vleko pa je kljub temu potrebno biti pozoren na hitrost, maso in nalaganje tovora.

Avtomobilske prikolice so namenjene prevažanju tovora

Za vsakodnevno rabo in prevažanje različnega tovora so najbolj uporabne avtomobilske prikolice za prevažanje tovora. Izbira tovrstnih prikolic je izjemno pestra, saj lahko izbiramo materiale in tudi njeno velikost. Pri končni odločitvi moramo biti pozorni na to, da avto in prikolica skupaj ne presegata 3500 kg, saj s tem kršimo cestno prometna pravila, sicer pa je velikost odvisna predvsem od naših potreb.

Večina od nas je mnenja, da je vlečna kljuka namenjena prenašanju tovora, vendar temu ni tako, saj ne prenese vertikalnih obremenitev. Vlečna kljuka je namenjena temu, da avtomobilske prikolice vleče, zato je potrebno biti pri nakladanju tovora previden, da je po prikolici enakomerno razporejen. Če bo teža na zadnjem delu avtomobilske prikolice, se avto lahko privzdigne, kar pa povzroči velika nihanja.

Avtomobilske prikolice potrebujejo tretjo tablico

Ponudba avtomobilskih prikolic je danes resnično zelo pestra, prav tako pa nam ponujajo različne možnosti dodatkov. V osnovi so avtomobilske prikolice izdelane iz aluminija oziroma pocinkane pločevine, zaradi česar so odporne na zunanje vremenske vplive, predvsem proti rjavenju. Imajo stabilno podvozje, na katerem sta dve kolesi, nekateri ponudniki pa vam nudijo tudi rezervno ali podporno kolo. Če prevažate večje količine tovora, ali pa želite, da se tovor ne praši, potem vam svetujemo, da se odločite za dodatno montažo ogrodja in cerade, s čimer se boste vsemu temu izognili.

Ob nakupu avtomobilske prikolice pa morate vedeti, da zanjo potrebujete tudi tretjo dodatno registrsko tablico, ki jo namestite na zadnji del avtomobilske prikolice, v nasprotnem primeru je v cestnem prometu ne smete uporabljati. Za varno vožnjo je potrebno poskrbeti tudi za vse električne priklope za luči in smernike, saj je prikolica nekakšen podaljšek vašemu avtomobilu.

Več o avtomobilskih prikolicah boste izvedeli s klikom na www.kml-kogovsek.si/avtoprikolice/.