Najbolj popularne turistične atrakcije, ki jih ponuja Vietnam

Vietnam je država Indokine, ki leži na jugovzhodu Azije. Leži ob Južno-kitajskem morju, njegovo glavno mesto je Hanoi, jezik, ki ga govorijo prebivalci pa vietnamski, čeprav so v uporabi tudi angleški, francoski, kitajski in khmerski jezik. Vietnam leži v subtropskem in v tropskem pasu, kar se kaže tudi v njegovi klimi. Tako, kot je značilno za vsa tropska podnebja ima tudi Vietnam suho sezono in mokro sezono, imenovano tudi monsun, ti dve sezoni pa sta v različnem času v različnih delih države. Najbolj idealen čas za potovanje v Vietnam je med oktobrom in zgodnjim majem, ko je manj vlage in manj možnosti za padavine. Na severnem delu države so zime hladne in oblačne, v goratem predelu pa se temperatura spusti tudi pod nič. Vietnam je država, ki je za turiste in popotnike privlačna zaradi številnih turističnih atrakcij. Tu imajo celo enega izmed največjih svetovnih čudes. Vietnam ima namreč veličasten zaliv na severu države, ki pripada mestu Ha Long, in leži ob kar 120 kilometrov dolgi obali. Glavna značilnost tega zaliva je, da ima kar okrog 2000 otokov različnih velikosti in oblik, ki se v večini dvigajo skoraj navpično nad gladino. Vrhovi teh otokov so prekriti z gosto džunglo, večina otokov je nenaseljenih in popolno prepuščenih divjini. Ime zaliva Ha Long, pomeni v dobesednem prevodu zaliv, v katerem se zbirajo zmaji. Legenda, ki kroži po Vietnamu govori o tem, da so bogovi na zemljo poslali zmaje, da bi le ti iz neba pomagali lokalnim prebivalcem v obrambi pred sovražniki. Zmaji so v sovražnike bruhali dragulje in žad, ki so se spremenili v otoke iz katerih je nastala obrambna trdnjavo. V nekaterih otokih boste lahko občudovali velike kraške jame, med katerimi je najbolj poznana jama Hang Dau Go. Vietnamci so uspeli svojo zemljo ubraniti in ustvarili so današnji Vietnam.

Vietnam, država prebivalcev s širokim nasmehom

VietnamVietnam je država v jugovzhodni Aziji, ki je geografsko raznovrstna in zelo rodovitna dežela. V njem boste našli bogate gozdove, nasade kavčuka, kavne plantaže, predvsem pa neskončna polja, ki so posejana z rižem. Vietnam je presenetljivo, takoj za Brazilijo druga država izvoznica kave na svetu. Tudi pri izvozu riža so v samem svetovnem vrhu, na drugem mestu, takoj za Tajsko. Vietnam je država, ki leži ob Južno-kitajskim morjem in ima skoraj 90 milijonov prebivalcev. Zdi se, da je Vietnam, na prav vsakem delčku posejan z rižem, pa naj bo to na jugovzhodu države na območju ob delti reke Mekong, ali pa na severu, na meji s Kitajsko. In še ena zanimivost je, ki bo marsikoga presenetila, spet drugega presunila. To so zaboji, ki brez pravega reda ležijo po poljih, to so grobovi, saj Vietnamci svoje najdražje pokopljejo na polja, ki jih obdelujejo.

Vietnam je dežela z bogato zgodovino, z lepo arhitekturo, z ljudmi, ki so vedno veseli in zdi se, da tudi vedno dobre volje, z ljudmi, ki na glavah nosijo tako značilna pokrivala za delo na riževih poljih-koničaste klobuke, z zelenim gričevjem, riževimi polji in z lesketajočimi templji. Večja mesta v Vietnamu, kot so Ho Chi Minh ali Saigon, Da Nang in glavno mesto Hanoi krasijo živahen utrip, visoki nebotičniki, moderni hoteli in restavracije, muzeji in nočni klubi. Zgodovinska mesta kot sta Hue in Hoi, pa so bogata s kraljevimi palačami, cesarskimi grobnicami in s kolonialno arhitekturo. Še posebej zanimiv kraj za obisk je Sapa, mesto na severu, ki ponuja možnost izletov v gore in spoznavanje gorskih plemen. Nha Trang je čudovita plaža, ki je še posebej priljubljena pri vseh, ki imajo radi potapljanje. Arheološko najdišče My Son s starodavnimi ruševinami in Ha Long Bay, sta kraja, ki jih, ko boste obiskali Vietnam, morate videti.

Vietnam, dežela sonca, bogate zgodovine in pestre kulture

Vietnam leži v jugovzhodni Aziji, meji na južno Kitajsko morje, Kambodžo, Laos in Kitajsko. Podnebje je tropsko do subtropsko, na samem severu države pa monsunsko. Od maja pa do septembra traja vroča, deževna sezona, od oktobra do marca pa je obdobje tople in suhe klime. Potovalni teren v Vietnamu je izjemno zanimiv saj se počasi dviguje od južnih ravnin do hribovitega in goratega severnega predela. S kombinacijo številnih naravnih lepot, zanimive zgodovine, prekrasnega podnebja in mešanih kultur postaja Vietnam ena izmed najbolj privlačnih destinacij vseh starosti in vseh interesov.

vietnamVzdolž kar 3200 kilometrov dolge obale, ki poteka vse od severa pa do juga, se kaže neskončna pisanost te naravnost fantastične dežele. Potovati od riževih polj, ki jih najdemo v Mekong Delti, biti priča vrvežu Ho Chi Minha, se napotiti proti severu do prostranih plaž Nha Tranga, nadaljevati pot naprej proti severu do cesarjev dinastije Nguyen, centra zgodovine in kulture, Vietnam ponuja vse in še več. Odpravite se lahko raziskovati starodavno mesto HoiAn ali glavno mesto, mesto jezer, imenovano Hanoi.

Uradni jezik je vietnamski, čeprav veliko ljudi govori tudi angleško, nekateri francosko, spet drugi khmersko, v rabi pa je tudi jezik gorskih področij. Hrana v Vietnamu je izjemno pestra, prevladujejo predvsem riž, riževi rezanci, zelenjava in raznovrstno meso. Čutijo se tudi vplivi kitajske in tajske kuhinje, velik poudarek pa je tudi na najrazličnejših juhah, morskih in sladkovodnih ribah. Hrana je pogosto pekoča, uporabljajo se čim bolj sveže sestavine. Južni del države nudi neskončne plaže, v severnem goratem delu pa je temperatura zraka primerna predvsem za treking po čudovitem gorovju. Narava je zelo pestra, razgibana, prav od tam izvirajo najlepše razglednice s podobami vijugastih, reliefu prilagojenih polj, ki so posejana s rižem. Vietnam je država, kjer ni velikih trgovskih centrov, večina stvari se prodaja na ulicah.

Kaj vse ponuja Vietnam?

Vietnam je ena izmed najboljših turističnih destinacij, ki jih lahko izberemo, če se odločamo za daljše počitnice v eksotičnih krajih. Zakaj je tako? Najprej velja poudariti, da Vietnam meji na številne druge države, tako da predstavlja odlično štartno točko za potovanje drugam, ko se ga naveličamo. Vietnam lahko naprimer zapustimo in smo že v nekaj urah na Kitajskem, v Laosu ali Kambodži. Vendar pa se bomo morali odločiti za res dolge počitnice, saj znamenitosti in možnosti za zabavo v Vietnamu precej težko zmanjka.

hanoi

Oglejmo si nekaj primerov. Hanoi je glavno mesto, kjer si lahko ogledamo znamenite mavzoleje, predvsem pa si lahko tam gurmani privoščijo zanimivo specialiteto: psa. Vietnam slovi tudi po otoku Cat Ba, kjer se lahko sproščamo na plažah, kot smo jih vajeni videti na turističnih oglasih in filmih (sinje modro morje, neskončno dolga peščena plaža, koktajli …). Zanimiv je tudi zaliv Halong, ki je okrašen s kraško pokrajino in bližnjimi otoki. Če nas zanimajo kraški pojavi, si je nasploh zanimivo ogledati Ninh Binh, kjer so številne kraške jame in celo plavajoča vas. Vietnam je znan tudi po mestu Hošiminh, ki je ekonomsko središče in je že iz tega vidika zanimivo za ogled, poleg tega pa slovi še po izjemno kakovostnem vojnem muzeju, predsedniško palačo iz časa Diema in še mnogo drugega.

Con Ba otok

Vietnam je za zahodnega turista cenovno zelo ugodna država. Dejansko si lahko turist privošči marsikaj, ko se enkrat v Vietnamu nastani. Cenovno dostopna, a hkrati kvalitetna je hrana, nešteti izleti, zabave ob morju in nakupovalna središča, ki so tisto, kar Vietnam dela za eno najbolj obiskanih turističnih destinacij.

N največjih znamenitosti Vietnama

Socialistična republika Vietnam je obmorska država, ki leži v Jugovzhodni Aziji, natančneje na polotoku Indokina. Je ena izmed najbolj naseljenih držav na svetu, hkrati pa je ena izmed turistično najbolj obiskanih azijskih držav. Kar pa nič čudnega, saj vietnamskih znamenitosti vrednih obiska kar mrgoli. Katere pa so največje znamenitosti Vietnama? Naj naštejemo samo najbolj znane:

  • Hanoi: glavno mesto Vietnama je ena izmed najbolj vznemirljivih znamenitosti tega področja. Vietnamska prestolnica premore zanimivo staro mestno četrt, jezero Hoan Kiem, Ho Ši Minhov mavzolej, številne templje in pagode ter restavracije v katerih vam ponudijo psa.

  • Demilitarizirana cona ob bivši meji med severnim in južnim Vietnamom je odličen izlet za vse, ki jih zanima vietnamska vojna. Ob njej boste lahko obiskali vas v tunelih, pokopališča in se podali po Ho Ši Minhovi poti.
  • Zaliv Halong: ta svetovno znani vietnamski zaliv je bil nekoč kraška planota obkrožena s hribi, sedaj pa se počasi potaplja v morje in s kopico otokov ustvarja enega najlepših zalivov v Aziji, ki je bil tudi prizorišče snemanja številnih filmov (na primer Jamesa Bonda).
  • Tuneli Cu Chi so razvejano omrežje tunelov, ki je med vietnamsko vojno služilo Vietkongovcem. Tuneli predstavljajo grozote vojne in trpljenje Vietnamcev, prvotni tuneli pa so celo tako majhni in ozki, da so za turiste zgradili dvakrat večjo repliko, da lahko poizkusijo, kako klavstrofobično je v teh tunelih.

  • Hošiminh je gospodarska sila južnega Vietnama in se ponaša s kvalitetnim muzejem vojne ter bogato opremljeno predsedniško palačo iz časov diktatorja Diema.
  • Hue je nekdanje upravno središče vietnamskega vladarja, na kar spominja ogromna trdnjava in grobnice v okolici, danes pa je mesto znano predvsem kot biser tradicionalne in lokalne kuhinje.