Šri Lanka, skriti biser za zahtevne turiste

Mnogi turisti se za svojo naslednjo destinacijo odločajo na podlagi tega, kako edinstvena doživetja ta ponuja. Nekaterih značilnosti se namreč hitro naveličamo, saj se ponavljajo na praktično vseh destinacijah, ki jih obiščemo. To velja predvsem za potovanja v tako imenovanem zahodnem svetu, kjer lahko povsod pričakujemo precej podobno izkušnjo. Če pa se izbiri naslednje destinacije nekoliko pozorneje posvetimo, bomo lahko deležni čisto edinstvene izkušnje. To gotovo ponuja tudi Šri Lanka, ki je pravi biser za zahtevne turiste. Gre namreč za čisto samosvoj otok, ki bo še tako razgledanim popotnikom z zavidljivo kilometrino ponudil marsikaj novega. Poleg tega pa je Šri Lanka privlačna destinacija tudi za tiste, ki iščejo kakšno eksotično opcijo, a ne želijo potovati predaleč ali pa zapravljati preveč denarja. Vsekakor gre za zanimivo in tujo državo, ki pa vseeno ponuja prijetno izkušnjo za tiste, ki se ne želijo postavljati v kakšne nepredvidljive situacije. Vse to v kombinaciji pomeni, da je lahko prav Šri Lanka idealna izbira za naslednji izlet z Agencijo Oskar!

Kaj ponuja Šri Lanka?

Šri Lanka je znana predvsem po svoji neokrnjeni naravi, ki je glavna atrakcija tega otoka. Čeprav je otok zelo blizu Indiji, je država kulturno precej ločena in ponuja povsem drugačno izkušnjo pri obisku. S tem, da je Šri Lanka otoška država, seveda dobimo idealne pogoje za preživljanje prostega časa ob morju, pravzaprav ob indijskem oceanu, ki obliva ta otok. Gre torej za idealno destinacijo za tiste, ki se v svojem prostem času najraje nastavljajo sončnim žarkom in morskim valovom. A prav tako zanimiv je lahko preostanek države, saj se ta predstavlja tudi z bogato kulturo. Tu najdemo različne kulturne atrakcije, pa tudi zgolj navade lokalnega prebivalstva lahko predstavljajo posebno zanimivost. Predvsem bo Šri Lanka navdušila s številnimi festivali, pogosto je v osredju teh hrana in glasba, vse skupaj pa ustvari povsem edinstveno izkušnjo pri obisku.

Sigiriya, kulturna dediščina

Sigiriya je ogromna monolitna skala vulkanskega izvora v osrednjem delu Šrilanke.

Sigiriya je pomembna kulturna dediščina otoka, ter kaže na številne značilnosti davno minulega življenja na njem. Otok Šrilanka se velikokrat napačno ocenjuje zaradi navidezne majhnosti. Glavni krivec za to je velika indijska podcelina, proti kateri Šrilanka na njenem jugovzhodu izgleda kot majhen otok. Dejansko pa gre za ozemlje veliko tri Slovenije, na katerem živi dvajset milijonov prebivalcev. Sigiriya se nahaja sredi otoka, v petem stoletju je bila pomembna prestolnica kraljestva kateremu je poveljeval kralj Kashyapa. Prestolnice so se pred in po tem še vedno selile po otoku ter prehajale iz rok v roke različnih poglavarjev in vladarjev. Sigiriya je postala prestolnica kraljestva po naključju ter zaradi svoje geografske značilnosti. Kralj je v njej našel zatočišče po uboju svojega očeta, vendar je bilo njegovo kraljevanje kratkega veka. Pravi prestolonaslednik se je čez čas vrnil iz izgnanstva na indijski podcelini, porazil kralja ter prevzel oblast. Tudi ta ni trajala prav dolgo, Sigiriya pa je ostala ter še naprej služila budističnim menihom. Njihov čas bivanja na tem območju je bistveno večji, začenši z prihodom pred našim štetjem ter trajalo do poznega srednjega veka. Ruševine nekdanje palače so kljub temu ostale do današnjih dni, kot tudi številne druge stvaritve. Sigiriya tako ponuja ogled z višine dvesto metrov na okoliško ravnico. Do razgledne točke se povzpnemo preko stopnic, ki so za obiskovalce pravi mali vzpon. Na stenah skalne gmote Sigiriya je moč opaziti del nekdanjih ste fresk. Skupno naj bi bilo na stenah po pisnih virih petsto fresk, danes jih je ohranjenih slab ducat. Delno je k ohranitvi pripomogla njihova obnova v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja. Žal pri obnovi niso ohranili izvirne podrobnosti, ampak so jih po svoje oblikovali.

Sigiriya navduši obiskovalce zaradi same pojavnosti samotne skale sredi ravnice ter vsega ustvarjenega na njej.

Sigiriya, izjemno najdišče

Sigiriya je ena od znamenitosti, katere tropski otok Šrilanka ponuja obiskovalcem.

Otok Šrilanka se nahaja južno od Indije, od nekdaj je bila pomembna zaradi pomorski poti med zahodno in jugovzhodno Azijo. Sigiriya se nahaja sredi otoka, zanj je značilna ohranjena arhitekturna tradicija . Slovi po skalnih votlinah, vrtovih in svetišču. Zaradi izjemnosti sodi v svetovno kulturno dediščino Unesca. Mesto Sigiriya je bilo zgrajeno pet stoletji pred našim štetjem, obsegalo je trdnjavo in palačo. Gradnja je temeljila na bloku ohlajene magme enega od vulkanov. Od nekdanje palače so danes ostali zgolj temelji, ostala gradnja iz lesa pa je podlegla zobu časa. Posebnost in značilnost gradnje so tudi zbiralniki za vodo, ki so prebivalstvo zalagali z izdatnimi zalogami deževnice. Zagotovo pa je življenje na otoku obstajalo že veliko prej. Po mnenju strokovnjakov je življenje na območju mesta Sigiriya obstajalo že v prazgodovinskih časih. O tem govorijo številna znamenja. Obisk mesta bo verjetno najbolj zanimiv, če v potovanje vključimo še druge znamenitosti otoka. Večina se odloči za letalsko povezavo, v tem primeru bo izhodišče letališče. Sigiriya se nahaja sredi otoka, zato verjetno nima smisla takoj drveti k odkrivanju znamenitosti, ampak si spotoma pogledati kaj ostalega nudi izjemno pester tropski otok. Med zanimivostmi so nasadi čaja, uživamo lahko na plažah toplega morja, ogledamo si lahko nacionalne parke ter marsikaj drugega kar nudi turistične znamenitosti. Sigiriya , kot eno nelepših nahajališč v širši regiji, bo tako bolje doživeto. Pri obisku velja računati z tropskimi razmerami. Otok pozna dva monsuna in sicer poletni in zimski. Poletni monsun je značilne na jugozahodni del, obilno deževje se pojavi maja ter traja do septembra. Zimski monsun je značilnost severa in vzhoda otoka, z padavinami pa dodobra namoči zemljo med oktobrom in januarjem.

Sigiriya je za mnoge eden poglavitnih razlogov za obisk otoka, ki ga imenujemo tudi Budina solza.

https://www.agencija-oskar.si/srilanka/

Šrilanka in njena naravna dediščina

Kadar smo končno dobili čas, da si lahko privoščimo dopust, nastopi težava, ko se ne moremo odločiti, kam bi odšli – tukaj je odgovor: Šrilanka. Kadar si v mislih predstavljamo idilične plaže z belo mivko in sinje modrim morjem, kadar sanjarimo o koktajlih pod palmo in slapove sveže vode, takrat mislimo na Šrilanko. Ni naključje, da je veliko prizorov s tropskimi scenami, ki se vrtijo v znanih filmih, bilo posneto prav tam. Šrilanka je popolna mešanica eksotičnega in civiliziranega. V naravnih rezervatih si lahko ogledamo vse tiste živalske vrste, ki smo jih videli kot otroci v risankah, v mestih pa spoznavamo ljudi, ki so oblečeni v pisana oblačila, imajo prijazne nasmehe in v celoti izkazujejo gostoljubje do turistov. Šrilanka je prava turistična država, ki se zaveda ekonomskega pomena, ki ga zanjo imajo turisti.

šrilanka
Nacionalni parki v Šrilanki

Če ljubimo naravo, potem ne moremo mimo nacionalnih parkov in botaničnih vrtov, ki jih ima Šrilanka na stotine, razpršeni so praktično po celotnem otoku. V rezervatih živijo pisani eksotični vodni ptiči, ki jih lahko skrbno opazujemo na primernih opazovalnih točkah. Posebna znamenitost pa so azijski sloni, ki jih bomo težko našli še drugje v tem delu sveta. Ljubitelji narave bodo v Šrilanki našlo tisto, kar iščejo. Možen je relaksacija na plažah, izobraževanje v kulturnih predelih in športno udejstvovanje. Infrastruktura je prilagojena potrebam turistov, tako da nam ni potrebno skrbeti, da bi Šrilanka ne zadostila določenim standardom, ki jih zahteva zahodni turist. Odlična in zdrava azijska hrana je v kombinaciji s soncem in ugodno klimo nedvomno lahko odločilen faktor, ki ga ima Šrilanka, ko tuhtamo o naslednji počitniški destinaciji.

Šrilanka
Sloni v nacionalnem parku v Šrilanki

Šrilanka kot preplet naravne in kulturne dediščine

Šrilanka vsako leto privablja goste iz celega sveta, ki se na otok sredi Indijskega ocena odpravljajo, da bi na njem našli svoj košček raja na zemlji. Šrilanka je dopustniška destinacija, ki ponuja sprostitev v mirnem, naravnem in nekoliko eksotičnem okolju. Domača kulinarika, ki temelji na lokalnem sadju in drugem rastlinju, ter predvsem naravne lepote; slapovi, gozdovi, peščene plaže ter naravni rezervati, kjer si je mogoče ogledati vse vrste živali v njihovem naravnem okolju, ponuja obiskovalcem odklop od stresnega vsakdanjega življenja.

šrilanka

Zaščiteni nacionalni parki in botanični vrtovi, ki so razpršeni po celotnem otoku, so eden izmed njegovih zaščitnih znakov. Na Šrilanko bodo zahajali navdušenci, ki radi opazujejo vrste eksotičnih vodnih ptic v njihovem naravnem okolju. Več rezervatov je namenjenih tudi opazovanju azijskih slonov, v njih pa boste našli tudi vse vrste drugih živali, ki domujejo na otoku.

Ljubitelje kulturne dediščine bodo na otok privabile različne zgodovinske utrdbe in templji, namenjeni čaščenju Bude. Tudi kulturne utrdbe so močno prepleten z naravnimi lepotami kraja, tako da je med naravno in kulturno dediščino včasih težko postaviti mejo. Osmo čudo sveta po razvrstitvi organizacije UNESCO tako predstavlja Sigirya, ki je utrdba izdolbena v ogromen kamen, ki je skozi zgodovino služila različnim namenom. Kamnita utrdba z jamami polnimi religioznih fresk je obdana in prepletena s čudovitimi vrtovi in tako postavljena v središče mogočnih lepot narave.

šrilanka park

S prepletanjem naravne in kulturen dediščine nudi Šrilanka odličen prostor za sprostitev tako duha kot telesa.