Obiščimo Maroko v mestu Essaouria

Maroko je prijetna država na severozahodu Afrike, ki na zahodu meji na Atlantski ocean, na severu je sredozemsko morje, na vzhodu Alžirija, na jugu pa preko zasedenega ozemlja Zahodne Sahare na Mavretanijo. Vsa nasprotja države lahko spoznamo v mestih, ki vsako zase in vsa skupaj pripovedujejo svojo zgodbo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Essaouira je Maroko v malem. Ob sončnem zahodu v pristanišču lahko opazujemo živobarvne ribiške barke vseh velikosti in oblik, kako se odpravljajo na nočni lov, katerega zjutraj svežega ob tradicionalnem barantanju za ceno in pristnem ribiškem vzdušju ponujajo domačinom in turistom. Pripravijo nam lahko sardine na žaru ali pečenega jastoga. Za mestnim obzidjem bomo v izbranih kavarnah, ali na terasah restavracij lahko zaplesali in zapeli ob ritmih Gnaoua glasbe, katero Gnaoui kot potomci afriških sužnjev lepo ohranjajo in jo svetu predstavljajo zlasti na vsakoletnem festivalu ob začetku poletja. Mestna vrata Bab el Marsa nam odpirajo vstop v svet arabskih, berberskih, evropskih, afriških in judovskih umetnikov, ki so v tem obmorskem mestu ob obali Atlantika našli svoj prostor pod soncem in zapolnili ter navdihnili ozke mestne ulice, ki so za Maroko tako ali tako značilne. Sprostitev najdemo tudi na peščeni Essaouirski plaži, ki je kljub svoji več kot deset kilometrov dolgi peščeni obali presenetljivo mirna in pomirjujoča. Valove in vetrove oceana lahko občudujemo na konjskem ali kameljem hrbtu ter jih režemo na jadralni deski.

Maroko nam s svojimi pristnimi mesti vedno daje občutek domačnosti, napolni nas z energijo ter izobražuje o sožitju raznolikosti človeških civilizacij.