Madeira med plažami, zabavo in kulturo

Madeira je turistična destinacija, ki jo preprosto moramo uvrstiti na naš seznam obiskov. Je portugalski otok, ki se nahaja v atlantskem oceanu in ima marsikaj za ponudit svojim obiskovalcem. Ena izmed ključnih prednosti, ki jih Madeira ponuja, je ta, da je to tropski otok, ki se nahaja v Evropski uniji. To pomeni, da turistom ni potrebno urejati vize in se kakorkoli dodatno pripravljati na potovanje z urejanjem številnih dokumentov, kar prikrajša precej časa, denarja in živcev.

Madeira plaža
Madeira plaža

Madeira je obdana s krasnimi naravnimi in umetnimi plažami, ki ob sinjemodrem morju ustvarjajo prizore iz sanj. Sonca je skozi celotno leto veliko, pa tudi sence, ki jih ustvarjajo drevesa ne primanjkuje. Oddih ob morju lahko kadarkoli prekinemo z gurmansko izkušnjo v izvrstnih lokalnih restavracijah. Madeira je že stoletja znana po svetu kot izvrstna pridelovalka vrhunskega vina. Številne lokalne jedi, ki jih domačini pripravljajo na bazi modroplavute tune, suličice, govejega mesa in raznih morskih sadežev so znani po posebnih postopkih priprave in mešanju različnih okusov, ki jih sicer nismo vajeni. Po takšnem dnevu, ko smo prebili dopoldan na plaži, nato pa smo si privoščili domače specialitete, lahko naredimo prijeten počitek v udobnih namestitvenih kapacitetah, ki jih ponuja Madeira. Večerne ure lahko preživimo v družbi, saj se na Madeiri neprestano odvijajo številni kulturni dogodki, ki privabljajo domačine in turiste. Če planiramo odhod na otok v času, ko se dogaja festival cvetja, bomo doživeli eno izmed najbolj pisanih in dišečih izkušenj v svojem življenju. Madeira je čudovit atlantski otok, ki v sebi združuje vse vidike, ki jih želimo doživeti na počitnicah, na katerih nam nikdar ne bo dolgčas.

Madeira ponuja nepozabno gurmansko izkušnjo

Madeira je eden izmed tistih turističnih destinacij, ki jih je vredno obiskati že samo zaradi gurmanskih izkušenj, ki jih ponuja. Ker je Madeira otok, ni nič čudnega to, da je tudi lokalna hrana osredotočena okrog morskih jedi. Izjemno cenjena specialiteta je modroplavuta tuna, modra in bela jadrovnica in pa seveda suličica. Madeira se lahko pohvali s kuharji, ki znajo te ribe pripraviti na takšen način, da okusa ne bomo tako zlahka pozabili. Zagotovo pa mora vsak ljubitelj dobre hrane poskusiti črnega morskega meča, ki ga postrežejo z banano. Izbranost kombinacije teh okusov je božanska. Seveda pa niso vsi ljubitelji dobre hrane zadovoljni z ribjimi in morskimi jedmi. Madeira ponuja hrano tudi za tiste, ki imajo raje hrano na osnovi rdečega mesa in zelenjave. Ena izmed takšnih specialitet ima ime Espetada, ki je narejena na osnovi govedine in česna. Gre za specialiteto, ki je precej slana in je marinirana v domačem vinu, vinskem kisu in olivnem olju. Poleg vseh teh klasičnih specialitet ponuja Madeira tudi jedi iz zajčjega mesa in svinjine, ki bi jih bilo prav tako škoda ne poskusiti.

Madeira Espetada

K vsaki dobri hrani se prilega tudi dobro vino. Madeira je namreč svetovno znana po vrhunskih vinih, ki jih lahko obiskovalci degustirajo v lokalnih gostilnah. Na voljo so tako sladka kot suh vina. Je pa za njih značilno, da so namenoma izpostavljena nekoliko bolj oksidacijskim procesom, zaradi česar dobijo poseben okus. Madeira je iz stališča gurmanske izkušnje ena izmed najbolj prestižnih lokacij, ki je v kombinaciji z drugimi storitvami odlična izbira za sprostitev in užitek.

Madeira vino

Madeira je otok z odlično klimo in pestro kulinarično ponudbo

Madeira je prekrasen oceanski otok, ki se nahaja v Atlantskem oceanu. Ta turistični otok je eden izmed biserov Portugalske. Za številne turiste je Madeira nebeški kraj, kjer lahko najdejo sprostitev, razvedrilo in športno dejavnost. Ponuja pa tako rekoč idealne klimatske pogoje, saj temperatura, ki je merjena kot letno povprečje, ne pade prav pogosto pod zavidljivih 18 stopinj Celzija. Ta otok tudi ne pozna veliko dežja, nekaj ga je v zimskem obdobju, v poletnem obdobju pa dežja ni več kot par dni na leto. Tako je Madeira zares primeren kraj za vse ljubitelje toplejšega podnebja.

Madeira je med drugim znana tudi po svoji gastronomski ponudbi. Ribje in morske jedi so ena izmed osnov, na katerih temelji ta izbrana kuhinja. To seveda ne preseneča, saj gre za otok, za otočane pa je značilno, da njihova kuhinja temelji na tem, kar jim ponuja morsko naravno bogastvo. To kar ponuja narava in kar znajo pripraviti spretne kuharske roke, je nedvomno edinstveno doživetje. Madeira je znana po pripravi morskega meča, ki ga posebej prefinjeno pripravijo z banano. Zelo cenjena je tudi modro-plavuta tuna. Seveda kulinarična ponudba ni sestavljena le iz ribjih in morskih jedi, ampak nam Madeira ponuja tudi druge. Tako si lahko privoščimo tradicionalno jed, ki jo na otoku Madeira imenujejo espetada. Gre  za govedino, ki je marinirana v vinu, kisu in olivnem olju, postrežena pa s česnom, soljo in lovorjevimi listi.

Obisk otoka Madeira, predstavlja, zaradi odličnega podnebja in zavidljive kulinarične ponudbe, pravo izbiro za vse, ki si zaželijo sproščujočih in nepozabnih počitnic.