Potovanje na Kubo, v znamenju ritmov glasbe in plesa

Potovanje na Kubo, na ta edinstven Karibski otok nam bo ostal v spominu, tako po najlepših plažah in velikih možnostih za neskončno lenarjenje, kakor tudi po najlepših doživetij v raznolikosti najrazličnejših ekosistemov. Edinstven kraj, kjer lahko kar takoj pozabite na čas, kjer se lahko prepustite uživanju v izbrani hrani, s rahlo pikantim okusom, ob tem pa počasi pijete mojitos. Kuba je dežela, ki je za turiste ena najbolj želenih popotniških ciljev in to skozi celotno leto, saj so temperature vse skozi prijetne. Morda je dobro, da se, še posebej, če se odločate za potovanje na Kubo, izognete mesecem med majem in oktobrom, saj je prav takrat tam čas deževnega obdobja.

Havana je mesto, ki  utripa s preteklim časom, kjer je nočno življenje nekaj nepozabnega in kjer nas ljudje sprejmejo odprtih rok. Raznoliki ekosistemi so na tem otoku resnično nekaj posebnega, saj lahko v eni deželi najdemo vse, prelepe peščene plaže, kristalno morje, obširna močvirja, hribovja, spet na drugi strani pa kraški svet in tropski pragozd. Bujna vegetacija, pestro nočno življenje, glasba in ples, salsa nas spremlja prav na vsakem koraku. Najbolj priljubljen način prevoza za turiste in popotnike na Kubi, pa je avtobus.

Sončna Kuba in kulturna izkušnja

Kuba je kot turistična destinacija pravo kulturno doživetje. Vsak, ki se odloča, da bo počitnice preživel na Kubi, mora nujno na izlet v Havano. Havana je vpisana pod seznam, ki ga vodi UNESCO, kot svetovna dediščina. Zanimivo je to, da so Havano, preden se je zgodila znana revolucija, ljudje imenovali tropski Pariz. Kuba je bila takrat precej mondeno središče, daleč proč od zaprtosti, po kateri je bolj znana vse od revolucije dalje. Izlet v Havano je s tega vidika izlet v preteklosti, kot da bi se čas ustavil. Nekdanja kulturna metropola, po kateri je bila nekoč Kuba znana po celem svetu, je danes živi muzej. Stari avtomobili, kot so npr. ameriški oldtimerji, na ulicah, ostanki legendarnega blišča, stare rezidence bogataš itn. so danes muzej na prostem.

kuba havana
Havanske ulice

Kuba je država, ki je ne moremo zares spoznati, ne da bi obiskali Havane. Preprosto nujno si je ogledati trg sv. Frančiška Asiškega in muzej Ruma, po katerem je Kuba znana po celem svetu. Na seznam ogledov moramo postaviti tudi ogled mestnega parka, predsedniške palače in hotel Plaza, kjer so se v času, ko je v ZDA bila uvedena prohibicija (prepoved prodaje alkoholnih pijač), zbirali ameriški milijonarji. Kuba je s tega vidika pravo kulturno in zgodovinsko doživetje, ki se ga splača izkusiti. Dokler na Kubi še vlada socializem, ne bomo na svetu našli nobene primerljive države, ki bi mela takšen sistem in bila hkrati gostoljubna do turistov, ki jo obiščejo. Kuba je eden tistih turističnih biserov, ki ne ponuja le nebeških plaž, ampak ponuja tudi celovito kulturno izkušnjo.

Kuba – zadnje zavetišče socializma

Kuba je arhipelag v Karibskem morju, sestavlja pa ga otok Kuba in več kot tisoč manjših otočkov. Kuba je tudi največji otok v Karibskem morju in zaradi ugodnega in toplega tropskega podnebja pravi tropski paradiž. Povprečna temperatura na Kubi dosega poleti (julij) kar 30 stopinj Celzija, pozimi (januar) pa okrog 21 stopinja Celzija. Glavno mesto Kube je Havana, kubanska himna je La Bayamesa, grb Kube je srce, nacionalno drevo in kubanski simbol pa je kraljevska palma.

Zaradi ugodnega podnebja je na Kubi izredno dobro razvita kmetijska panoga, saj njive in različni nasadi pokrivajo kar 30 odstotkov površine države. Najpomembnejša kmetijska kultura je sladkorni trs, uspeva pa tudi krompir, koruza in riži. Seveda pa na Kubi ne manjka tudi najrazličnejšega tropskega sadja, kot so banane, ananas in predvsem kokos. Ob omembi imena Kuba nikakor ne gre pozabiti odličnega tobaka, ki je osnova svetovno znanih kubanskih cigar (znane so predvsem »havanke«). Največ kubanskega izvoza predstavlja sladkor, ki ga pridelajo iz sladkornega trsa, različno sadje, morski sadeži, tobak in kava, še posebej pa niklja, saj je Kuba zaradi bogatih nahajališč nikljeve rude ena največjih svetovnih proizvajalk niklja in kobalta.

Kuba pa seveda slovi kot rajska turistična destinacija, kot turistična središča prednjačijo predvsem Havana, Varadero, Trinidad, Santa Lucia in Santiago de Cuba. V mestih je na ogled predvsem spektakularna socialistična arhitektura, ostanki revolucije s Fidelom Castrom in Ernestom »Che« Guevaro na čelu, nepozabni pa so kubanski salsa večeri s tradicionalno glasbo in plesom ter seveda prostrane peščene plaže in kristalno čisto morje. Brez »Hemingweyevega« mojita in daquirija pa si Kube jasno ni moč predstavljati

Osvobojena Kuba – Cuba libre

Kuba slovi po večnem poletju in krasnim kristalnim morjem. Temperature so vedno prijetne, saj se v povprečju gibljejo med 20⁰C in 30⁰C (v povprečju 21⁰C v januarju in 27⁰C v juliju). Suha sezona traja od novembra do aprila, nekoliko več deževja pa značilno za čas med majem in oktobrom. Suha in bolj deževna sezona sicer nekoliko variirata glede na predel otoka, na katerega odhajate. Kuba je otok z veliko površino, ki na južini strani meji na Karibsko morje, na severni pa ga obdaja Mehiški zaliv.

Temperatura in rahel vetrič kar narekuje življenje na otoku. Ob tako sproščenih temperaturah se kadijo cigare in pije najznamenitejša pijača, ki je ime otoka ponesla po celem svetu: »Cuba libre« oz. v dobesednem prevodu: osvobojena Kuba.

Cuba libre

»Cuba libre« ni le preprosti koktajl, ampak mešanica kulturnih, zgodovinski in družbenih vplivov, ki so zaznamovali celoten otok. Pijača »Cuba libre« je po izročilu nastala v obdobju ameriško-španske vojne, ki je na začetku prejšnjega stoletja otoku prinesla državno samostojnost  – od tod tudi njeno ime. Koktajl tudi idejno predstavlja zmes te osamosvojitve. Osnova tradicionalne pijače je namreč Coca-Cola  (torej simbolično najmočnejši predstavnik ameriške kulture, ki je prek špansko-ameriške vojne pripeljala do osvoboditve Kube) in belega ruma, ki je tradicionalni proizvod kubanske kulture. Na Kubi se »Cubo libre« streže z limeto, nekateri pa vanjo dodajajo tudi rjavi sladkor.

Čeprav boste podobno zmes našli v skoraj vseh deželah sveta pod različnimi imeni: na primer rumba, cachaҫa, cubata itd., ste lahko prepričani, da ta pijača nikjer nima tako globokega simboličnega pomena kot na otoku Kuba.