Izrael in verski turizem

Izrael je ena izmed najbolj zanimivih držav, ki jih lahko obiščemo na Bližnjem vzhodu. Geografsko gledano leži država v JV delu Azije ob Sredozemskem morju. Geografsko je sicer Izrael majhna država, vendar pa je njena politična moč v svetu zelo visoka. Šteje sicer 7,2 milijona prebivalcev. Njeno glavno mesto je Jeruzalem, ki je ena izmed najbolj obiskanih turističnih destinacij na svetu. Izrael je nasploh, kar se turizma tiče, še najbolj prepoznaven prav po tem mestu. Čar Jeruzalema je neskončen, saj je mesto pomembno za številne ljudi po vsem sveti in ne le za Izraelce. Jeruzalem je poznan tudi po imenu Davidovo mesto ali pa Sion. Leži med Sredozemljem in pa Mrtvim morjem. Jeruzalem je sveto mesto za mnoge različne religije in etnične skupnosti, kot so judje, kristjani, muslimani in Armenci. Mesto je razdeljeno po principu štirih četrti. Izrael je obmejen od Zahodnega brega prek meje, ki poteka skozi Jeruzalem, zato si lahko predstavljamo, da je to izjemno vroče področje, ki nosi številne simbolne pomene. Zato je tudi iz tega vidika izjemno zanimivo.

Izrael ponuja turistu, ki obišče Jeruzalem, številne znamenitosti, ki si jih lahko ogleda, se o njih pouči in izobrazi. Takšna znamenitost z izjemnim verskim nabojem je Zid objokovanja, ki je ostanek Jeruzalemskega templja, Židje ga imajo za najsvetejši objekt judovstva kot religije. Odhod v Izrael tudi ne sme ostati brez obiska Bazilike Svetega groba, ki je izjemno pomemben krščanski spomenik. Izrael ima v Jeruzalemu tudi sedež svoje vlade in številne druge pomembne politične ustanove, ki skrbijo za delovanje države.

Izrael v turistični perspektivi

Izrael je po svetu znan tudi po tem, da v njem cveti tako imenovani verski turizem. Pravzaprav je to izjemno pomemben del narodnega dohodka, ki polni državno blagajno in blagajne posameznikov, ki se ukvarjajo s turizmom. Vendar pa je potrebno izpostaviti tudi to, da niso le sveti kraji, ki jih ima Izrael, tiste izključne točke, ki privabljajo turiste. Izrael je namreč znan tudi po tem, da ima izjemno ugodne in prijetne klimatske pogoje. Mediteranske temperature in mikavne peščene plaže predstavljajo tisti del turizma, ki se povezuje z verskim turizmom in skupaj tvori izjemno privlačnost, ki jo ima Izrael v očeh turistov.

Jerusalem Israel

V zadnjih letih beležijo letni prihod turistov na kar tri milijone, pri čemer moramo upoštevati, da je Izrael majhna država, ki šteje le sedem milijonov prebivalcev. Turisti po vsem svetu pa sicer že vrsto desetletij vedo, da Izrael ponuja marsikaj. Pomembna arheološka najdišča so izjemno privlačna turistična ponudba, ki dopolnjuje ostale. Sama geografska raznolikost te države in ugodna klima privabljajo tudi tiste turiste, ki so bolj avanturistične narave. Z najemom avtomobila postanejo doživetja, ki jih ponuja Izrael, tako rekoč neskončna. Vsaj za kakšen teden, kolikor namreč v povprečju traja dopustniški čas. Izrael za številne turiste sicer predstavlja nezaželeno lokacijo, ker se bojijo nemirov. Vendar pa je potrebno povedati, da je za varnost turistov izjemno dobro poskrbljeno in da se nasploh človek, ki obišče Izrael, povsod počuti zelo varno.

Izrael je v vsej svoji razsežnosti zahodna država, ne glede na to, da leži na vzhodu, ki je gospodarsko in politično izjemno razvita, zato ni razloga za takšne skrbi.