Islandija in njene številne naravne znamenitosti

Islandija je ena izmed tistih držav na svetu, ki je polna skrivnosti in čudes, ki jih ne moremo zaslediti nikjer drugje na svetu. Najprej velja omeniti, da ima Islandija številne nacionalne parke, med katerimi je Pengvellir celo uvrščen na UNESCOV seznam, ki ščiti naravno dediščino. V nacionalnem parku Vatnajokull bomo tako lahko videli največji slap v Evropi in celo največji ledenik. Kar se ledu tiče, bo že držalo, da je že v imenu Islandija vsebovan pomen »dežela ledu«, vendar pa otok pokriva le deset odstotkov površine. Atlantski tok namreč prinaša topel zrak, tako da je skozi celo leto temperatura na otoku zelo prijetna. Nekateri celo pravijo, da je Islandija dežela večne pomladi. To je podatek, ki ga večina ljudi ne pozna. Prav zaradi milega podnebja, je Islandija tudi izjemno priljubljena turistična točka. Obiskovalci, ki se odpravijo na obisk te prekrasne dežele, si morajo nujno ogledati center Modra Laguna. Gre za svetovno znan turistični kompleks, kjer imajo geotermalno vodo belo modre barve. Prizori kopanja v tem čudovitem naravnem fenomenu so naravnost nadrealistični. Omeniti je potrebno tudi to, da je Islandija zelo posebna, kar se dnevne svetlobe tiče.

Veliko obiskovalcev namreč pravi, da se zelo hitro izgubi občutek za čas. Pozimi so dnevi namreč zelo kratki, kajti decembra je temno celih dvajset ur na dan. Vendar se tega človek lahko kaj hitro privadi. Islandija pa ponuja še en naravni fenomen, ki je značilen za severnjaške kraje. Gre za tako imenovano auroro borealis ali po naše severni sij, to je igra svetlobe, ki pleše po obzorju.

Islandija je dežela čudes

Islandija je otok, ki je pretežno posejan z gorato pokrajino. Leži v Atlantskem oceanu, ki se nahaja med Evropo in severno Ameriko. Pomen besede Islandija je povezan z ledom in zimo, saj bi beseda v prevodu pomenila »dežela ledu«. Najbrž večina ljudi, ki ne pozna zelo dobro geografskih značilnosti tega predela, zmotno misli, da je Islandija mrzla država, kjer je skozi celo leto zima in hud mraz. To pa seveda še zdaleč ne drži, saj je le deset procentov države pokrite z ledeniki. Atlantski tok namreč poskrbi, da je jugovzhodni del države skozi celo leto precej topel, skorajda spomladanski, tako da je tam pokrajina zelena, temperatura zraka pa nadvse prijetna. Prav zaradi tega ima Islandija eno izmed najbolj pestrih pokrajin. Ostra meja med zelenimi gozdovi in belimi ledeniki je ena izmed najlepših naravnih prizorov, ki jih lahko vidimo na našem planetu. Ljubitelji izletov v naravi bodo brez dvoma v tem znali maksimalno uživati in izkoristiti vse, kar tamkajšnja narava ponuja. Ena izmed zanimivosti, ki jih ima Islandija, je nedvomno dnevna svetloba.

Pozimi je dan izjemno kratek, najkrajši je sicer decembra, ko je svetlo komaj kakšne štiri ure v dnevu, ostalih dvajset ur pa deželo obda tema. Zato se za turistični obisk zagotovo ne splača odločati v zimskem času. Najbolje je zato izbrati pomlad ali pa poletje, ko je zunaj svetlo skoraj ves čas. Ljubitelji narave, posebnega podnebja, sprehajanja, rekreacije in podobno bodo zagotovo znali najti tisto, kar Islandija ponuja poleg miru in številnih možnosti sprostitve.