Arhivi Kategorije: Potovanje Egipt

Počitnice pod toplim egiptovskim soncem

Egipt leži v severovzhodni Afriki, najbolj poseljeno pa je območje okoli reke Nil, ki se v delti izliva v Sredozemsko morje. Egipt je del arabskega sveta, prevladujoča veroizpoved je islam. Egipt je znana turistična destinacija, ki lahko zadovolji različne profile gostov. S pestro ponudbo od sproščanja na neskončnih peščenih plažah kot tudi pustolovščin v puščavi ali na podmorskih potapljanjih, vas Egipt zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Če bi radi dopust v Egiptu preživeli ob morju, sta dve najbolj znani letovišči Hurgada in Šarm el Šejk.

Največji del države pokriva puščava. To je območje, ki po večini ni naseljeno, je pa kot nalašč za puščavsko pustolovščino. Različni aranžmaji vam bodo zagotovo ponudili možnost celodnevnega izleta, kjer se boste z jeepi vozili po puščavi, jezdili kamele in mogoče tudi obiskali beduinski tabor ter kosili pri njih.

Pregreta plaže Egipta

Dediščina egiptovskega kraljestva še danes buri domišljijo in v večini turistov zbudi pustolovski duh. Piramide, svetišča, arheološki artefakti ter zgodbe o življenju v času faraonov so prve asociacije z Egiptom. Ko potujete v Egipt, so piramide v Gizi, grobnice v Dolini kraljev, templji v Luksorju in Karnaku destinacije, ki jih morate skoraj nujno obiskati.

Kairo je glavno mesto Egipta. Je prestolnica tisočerih minaretov ali biser Orienta. Na eni strani kaotični vrvež, na drugi strani umirjen tempo reke življenja Nil. V Kairu se mešata bogastvo in revščina, modernost in tisočletja zgodovine. Ko boste v Kairu, nujno pojdite na ogled Kairskega muzeja, ki prav tako velja za enega največjih muzejev, ki vas ne bo presenetil samo zaradi zgodovinske raznolikosti, temveč tudi z izjemnim številom predmetov. Posebno doživetje je tudi barantanje na tržnici Khan El Khalili ter sprehod po mestnem jedru.

Za Egipt je posebej v poletnem času mogoče najti kar veliko first in last minute ponudb. Tako lahko že za nekaj sto evrov uživate na peščenih plažah, greste na izlet ali dva ter se imate neskončno lepo!

Dober dan Egipt

Šolsko teorijo iz zgodovinskih učbenikov o Egiptu je močno priporočljivo doživeti neposredno na terenu kjer nas čakajo številna presenečanja.

Med aktivnim raziskovanjem Egipta se je praktično nemogoče izogniti Nilu. Veletok vseh afriških rek v sebi skriva slikovit rastlinsko živalski svet, ki ga človek s svojimi posegi večno preizkuša ter tako spreminja njegovo podobo. Kamorkoli se napotimo nas s svojimi svetišči in templji vedno opazujejo ter varujejo egipčanski bogovi. Faraoni se nam bodo najbolj približali v dolini kraljev. Kairo ni le glavno mesto te severnoafriške države, temveč je tudi politična prestolnica Bližnjega Vzhoda. V drugi polovici 19. stoletja, v času gradnje sueškega prekopa in po njegovem odprtju  leta 1869 so v Egipt iz ekonomskih razlogov odhajala tudi slovenska, predvsem primorska dekleta in žene. Njihove težke življenjske izkušnje, polne veselja in radosti, še danes živijo kot »zgodbe o Aleksandrijkah«. Sharm el Sheikh, mondeno turistično središče, s svojimi podvodnimi čudesi v naravnem parku Ras Mohamed je raj za potapljače z vsega sveta. Ob vznožju Sinajskih gora na katerih je vredno dočakati sončni vzhod so igrišča za golf. Za bolj umirjene dopustnike, ki ne prenesejo masovnega turizma je primerno mesto Dahab, ki s svojim zlatim peskom na plažah Rdečega morja ponuja pristen stik z navidez počasnim ritmom življenja v Egiptu. Največjo dnevno nočno temperaturno razliko, tudi do 40 stopinj doživite v  Sahari, puščavi ki se zaradi človeške lahkomiselnosti še vedno širi.

Pred vrnitvijo v slovenski vsakdan, ne pozabite kupiti bombaža.