Arhivi Kategorije: Potovanje

Naj vam potovanje organizira raje turistična agencija

Kolikor smo bili s pojavom prvih turističnih agencij vsi veseli, saj smo se lahko pogovarjali s ponudnikom namestitve tudi iz oči v oči in seveda v domačem jeziku in odgovore smo dobili takoj, pa se je mnenje, ki ga je danes deležna turistična agencija, precej spremenilo. Dejstvo je, da turistična agencija za svoje storitve nekaj tudi zaračuna, saj svojih storitev ne more nuditi brezplačno kot neka socialna ustanova. Dogaja pa se, da so ti dodatki res zelo visoki na sicer ponujeno ceno direktnega ponudnika.

Naj bo vaša izbira tista turistična agencija, ki ima le najboljše namestitve za sprejemljivo ceno

Če pogledamo še drugi zorni kot in predvsem največjo prednost, ki jo ima turistična agencija, je to ta, da ima turistična agencija v svoji ponudbi že preizkušene namestitve. To pomeni, da skoraj točno veste, kaj lahko na dopustu pričakujete, torej da ima namestitev res na primer 3 ali 4 zvezdice. Hkrati, če je v sami namestitvi kaj narobe, da ni tako, kot bi moralo bit, da pride do kakšnih zapletov in težav, bo turistična agencija tista, ki bo to stvar reševala. Če se slučajno zgodi, da namestitev ni prosta, ker sistem nekaj ni deloval pravilno, bo tudi turistična agencija tista, ki vam bo uredila vse potrebno in vam poiskala drugo namestitev. Težave in problemi pač nikoli in nikjer ne počivajo in zakaj bi se celo pot tresli, ali bo z namestitvijo vse v redu, če pa vam lahko turistična agencija stoji ob strani in v vsakem primeru zagotovi varnost. Sicer morda res za slovenske namestitve to ni tako nujno potrebno, ker pot do doma vseeno ne traja cel dan, za pot v tujino pa je vsekakor super, da vam vsaj en del potovanja organizira turistična agencija, pa čeprav boste morali zato plačati nekaj več. Ne nazadnje mora tudi agencija biti z vsaj nekaj finančnimi sredstvi zavarovana v primeru težav.

potovanje v peru

Machu picchu, svetovna znamenitost

Machu picchu je svetovna znamenitost na območju Andov.

Od odkritja mesta Machu picchu je minilo stoletje, inkovske razvaline pa navdušujejo kot v začetnem odboju odkritja. Danes vemo o območju veliko več, v prihodnosti se morda obeta še kakšno odkritje. Največ zaslug za Machu picchu imajo brez dvoma domačini, ki so za obstoj območja od nekdaj vedeli. Odkritja leta tisoč devetsto enajst verjetno ne bi bilo, če pri tem ne bi sodelovali Kečuji. Machu picchu je njihov izraz, pomeni pa staro mesto. Kečuji so pripadniki vseh južnoameriških skupnosti, ki v komunikaciji uporabljajo kečuanščino. So potomci Inkov ter njihovih podložnikov, ki so ostali zvesti tradiciji. Ta se kaže v legendah ter starih običajih. Izvirna vera Kečujev se ohranja v katolicizmu, praznujejo katoliške praznike, ki sovpadajo z poljedelskimi obredi inkovskega koledarja. Machu picchu je pomagal odkriti enajst letni Kečuj, ki je na območje vodil ameriškega zgodovinarja. Hiram Bingham je bil predavatelj na univerzi Yale, na območju Machu picchu je iskal mesto Vilcabamba. Danes je o sami najdbi znano veliko več, sodobna odkritja govorijo o počitniškem mestu za inkovsko plemstvo. Območje Machu picchu sestavljajo veliko dvorišče okrog katerega so nanizane palače, templji, ki so bili namenjeni inkovskim božanstvom. Drugi del zgradb je bil namenjen za bivanje vzdrževalnega osebja, ki je skrbelo za udobje plemstva ter območje samo. Danes znana dejstva govorijo o tem, da naj bi bilo v mestu naenkrat največ sedemsto ljudi. Trajanje bivanja na tem območju je bilo omejeno na najbolj idealen čas bivanja. V deževnem obdobju, naj na območju ne bi živel nihče oziroma zgolj peščica ljudi. Machu picchu so torej naseljevali predstavniki inkovskega plemstva ter vzdrževalno osebje, lahko bi rekli v času počitnic in oddiha. Očitno so bili pogoji za bivanje izredno ugodni in blagodejni, da so si dali zgraditi takšen kompleks zgradb.

Machu picchu bo v prihodnosti poskrbel še za kakšno novo odkritje in presenečenje.

Tukaj

Varanasi, staro mesto

Varanasi je staro mesto , njegovo starost ocenjujejo na tri tisočletja in pol.

Posebnost je v dejstvu, da je mesto Varanasi od osemnajstega stoletja pred našim štetjem neprekinjeno naseljen do današnjih dni. Kar je pomembna razlika z drugimi starimi mesti, ki so nastala pred več tisočletji. Na območju mesta so sicer našli še starejše ostanke, ti namigujejo na možnost obstanka življenja že dvajset stoletji pred našim štetjem. Velik vpliv na ohranjanje življenja predstavlja vera oziroma sveti kraj ter reka Ganges. Varanasi je sveto mesto, zato ga verniki iz različnih krajev neprestano obiskujejo. Za hindujce je to zelo zaželen kraj posmrtnega obreda, ki se dogaja na bregovih reke. Reka Ganges predstavlja pomemben vodotok, ki na svoji poti omogoča življenje številnim krajem in mestom na njenih bregovih. Globalno velja območje reke za najbolj naseljeno območje, vodotok to življenjsko pomembno funkcijo opravlja že dolga stoletja. Na območju mesta Varanasi teže po strugi široki med petnajst do preko dvajset metrov, ter obliva njegov desni breg. Podnebje je vlažno subtropsko, ki je značilno za severovzhodni del Indije. Njegovo nadaljevanje pa v ožjem pasu sega do obal Kitajskega morja. V dveh različnih tipih ga najdemo ga tudi na drugih kontinentih in sicer med dvajset stopinj severne in petintrideset stopinj južne geografske širine : na vzhodni avstralski obali, na jugovzhodu Združenih držav Amerike, na območju Padske nižine ter drugih celinah oziroma drugih delih sveta. Varanasi ima suho poletno odboje med aprilom in junijem, sledi mu monsunsko obdobje od julija do oktobra. Poletne temperature se gibljejo med dvaindvajset in preko štirideset stopinj Celzija. V zimskih mesecih Varanasi zaznamujejo hladni vplivi s področja Himalaje, kar je razlog znižanju temperatur pod pet stopinj Celzija. To obdobje traja od decembra do februarja. Mesto poleg reke Ganges zaznamujejo še reki Varuna in Asi, ki imata na njegovem področju sotočje.

Varanasi je sestavljanka imena rek Varuna in Asi.

https://www.agencija-oskar.si/blog/indija-mojih-top-ten/

Turistična agencija, porok za dober izkoristek prostega časa

Turistična agencija lahko nudi klasične in aktivne počitnice ter mnogo drugega.

Aktivne počitnice so ponudba, s katero turistična agencija navdušuje vedno večje število ljudi. V sodobnem času je zavedanje pomena dobre pripravljenosti na izzive vsakdanjika v profesionalnih aktivnostih vedno bolj aktualno. Zato vedno več turistov želi prosti čas na počitnicah preživeti skladno z načeli aktivnega turizma. Krompirjeve počitnice v tem primeru turistična agencija ne postreže kot pasivno preživet prosti čas, ampak bogato zapolnjene s številnimi aktivnostmi. Družine v ta namen obiščejo kraje, kjer nudijo pester nabor možnosti od rekreacije preko obiskov naravnih, kulturnih in drugih znamenitosti do ponudb raznih ustvarjalnih delavnic. Ponudb je več kot dovolj doma, lahko pa obiščemo tudi kraje preko meja naše domovine. Domače destinacije so zanimive za vse, ki se zavedajo lepot naše dežele in željo doživeti vsakdanjik sosednjega okolja. Za mnoge profesionalne aktivnosti so izkušnje bivanja v tujih krajih dobrodošle. Tujina nudi še bolj pestro paleto doživetji, ki jih lahko dodatno sebi prilagodimo. Kraji na obalah Sredozemlja nudijo prijetne temperature, kar ima lahko tudi učinkovit vpliv na zdravje. Komur so bolj pomembne naravne in kulturne znamenitosti, turistična agencija nudi številne druge možnosti. Koristen vir informacij o pestrosti različnih možnosti je turistična agencija, ki preko informacijskega materiala, spletnih informacij ter individualnega svetovanja na klasičen ali sodoben način, omogoča izbrati najboljše. Pri tem moramo ob vsaki nejasnosti ali dilemi preprosto vprašati, preko spleta ali osebno. Pogosto se ljudje bojijo vprašati oziroma precenjujejo svoje sposobnosti ocenjevanja. Ker ne poznajo razmer v kraju ali okolici ciljne destinacije doživijo razna presenečenja, kot so recimo njim neustrezne temperature in druge lastnosti bivanja. Obratno lahko turistična agencija preko osebnega ali spletnega svetovanja, na vprašanje o primernosti določene ponudbe zahtevam nudijo bogate in razumljive informacije. Tako je praktično vedno moč izbrati dobro oziroma doživeti pozitivno izkušnjo bivanja.

Turistična agencija je dober naslov za predloge, kako aktivno preživeti prosti čas.

https://www.agencija-oskar.si/

indija

Taj Mahal, gradbena mojstrovina

Taj Mahal je gradbena mojstrovina iz sedemnajstega stoletja.

Mavzolej Taj Mahal je zanimiv na več načinov, odvisno od opazovalca. Gradbene in druge znamenitosti so opisane v številnih virih, okrog gradnje in časa nastanka ter po zaključku del krožijo številne legende, danes pa je predvsem velik izziv ohranjanja objekta ter pripadajočega kompleksa. O gradnji vemo veliko ter precej natančno. Vemo, kdaj se je začel Taj Mahal graditi, kdaj je bil dokončan, kako se je gradnja vršila od temeljev do konca, vemo kakšen material se je uporabljal in podobno. Poleg dokazljive zgodovinske materije obstaja tudi materija, ki jo predstavljajo miti in legende. Taj Mahal je nastal v dokaj nemirnem času, zato ga je bilo bolj modro postaviti stran od vrveža dogajanja v mestu Agra. Šah Džahan je imel več otrok, ko so odrasli se je začel med njimi spopad za prestol. Vse te okoliščine so poskrbele, da mnogi v zgodovinskih virih zapisanemu ne verjamejo ter so prepričani v obstoj zamolčanih resnic in dejstev. Nekatere so se izkazale za preprosto špekuliranje ter slabo razumevanje nekaterih dejstev. Tako so obstajale govorice o dodatnem templju črne barve. Postavil naj bi ga Šah Džahan zase v bližini mavzoleja Taj Mahal. Kot dokaze so zagovorniki te teorije postavljali ostanke marmorja črne barve. Izkazalo se je, da je črna barva zgolj posledica delovanja naravnih procesov staranja. Zaradi tega je navaden marmor potemnel, kar je na prvi pogled izgledalo kot črn marmor. Danes ni Taj Mahal gradbeni podvig , ampak predvsem podvig njegovega ohranjanja. Problemov ohranjanja je več vrst, vsak po svoje je zahteven. Reka ob kateri je zgrajen je zgrajen nima več nekdanje podobe, pesti jo izsušenost. To lahko vpliva na temelje. Naslednji problem je onesnaženost zraka, ki negativno vpliva na belino mavzoleja ter procese staranja materialov.

Taj Mahal je za skrbnike velik izziv ohranjanja izjemne kulturne dediščine.

Tukaj