Ženski pohodni čevlji

Pri pohodništvu moramo biti zelo pozorni na to, da izberemo ustrezno opremo. Ta ima namreč zelo velik vpliv na udobje in počutje, pa tudi na varnost na poti. Prepričati se moramo torej, da so izbrani kosi opreme dobro pripravljeni na izzive, s katerimi se bomo soočali. Ob tem pomislimo tudi na to, kako dobro so prilagojeni samemu uporabniku oziroma uporabnici. Na voljo so ženski pohodni čevlji, ki so idealna izbira za ženske pohodnice. Nekatere razlike so zgolj površinske, a mnoge prilagoditve imajo neposreden vpliv na počutje pri uporabi, zato se vsekakor splača izbrati obutev, ki ustreza spolu uporabnika oziroma uporabnice. Ženski pohodni čevlji so vsekakor smiselna izbira za tiste, ki imajo v načrtu kakšne daljše pohode oziroma se redno podajajo na zahtevne poti. V vseh situacijah, kjer je ključnega pomena kakovost obutve in so nujne tudi druge odlike pohodnih čevljev, so ženski pohodni čevlji vsekakor zelo dobra izbira, saj bodo njihove edinstvene prednosti takoj prišle do izraza.

Kakšne prednosti imajo ženski pohodni čevlji?

Ženski pohodni čevlji

Ne moremo pričakovati, da bodo vse razlike opazne že na prvi pogled, čeprav so ženski pohodni čevlji običajno tudi nekoliko drugače oblikovani in vizualno že izdajajo, da so prilagojeni ženskam. To pomeni, da bodo tudi estetsko zelo dovršeni in morda dopolnjeni z vizualnimi dodatki, ki jih na moških čevljih le redko zasledimo. A to so le površinske razlike, s katerimi se ženski pohodni čevlji resnim uporabnicam še ne bodo prikupili. Veliko bolj pomembno je to, da so takšni čevlji prilagojeni anatomiji ženskega stopala in navadam pohodnic pri uporabi. Seveda so takšni čevlji praviloma manjši in se s številkami prilagajajo ženskim velikostim, a so tudi posebej oblikovani, da odgovarjajo oblikam ženskih stopal. So nekoliko ožji in omogočajo čvrsto zategovanje vezalk. Ženski pohodni čevlji so lahko tudi nekoliko manj blaženi, če jih uporabljajo uporabnice z manjšo težo.

Pohodniški nahrbtnik za prijetne izlete

Prav nahrbtnik ima veliko vlogo pri tem, kako prijeten bo pohod. Kaj lahko se zgodi, da ravno zaradi te opreme ne bomo mogli uživati na poti, saj se bomo namesto razgledom posvečali bolečinam in žuljem. Seveda pa si lahko s skrbno izbiro izkušnjo tudi močno izboljšamo. Kakovosten pohodniški nahrbtnik je lahko velika pridobitev za vsakega pohodnika, posebej veliko razliko pa bodo opazili tisti, ki v hribih nimajo izkušenj in morda kupujejo celo svoj prvi komplet opreme. Dober nahrbtnik je osrednji element pohodniške opreme, zato se splača temu kosu nameniti posebno pozornost. Ker ima tudi veliko vlogo pri zagotavljanju prijetnega in udobnega izleta, pride dober pohodniški nahrbtnik v poštev za vsakogar, ki se vsaj občasno odpravlja na kak pohod. Tudi za krajše izlete potrebujemo udobno in prijetno opremo, seveda pa bo pohodniški nahrbtnik iz višjega ranga relevanten predvsem za tiste, ki se odpravljajo na kak daljši pohod in imajo v mislih večdnevne ture.

Pohodniški nahrbtnik

Pohodniški nahrbtnik višjega kakovostnega razreda

Opremo za pohodništvo se nasploh splača kupovati v višjem rangu, še posebej to velja za pohodniški nahrbtnik, ki mora pri hoji prenašati velike obremenitve, hkrati pa ima glavno vlogo pri oblikovanju izkušnje pohodnika. A vseeno bodo nekateri kupci pri izbiri tovrstne opreme še bolj zahtevni. Tu gre za pohodnike, ki se odpravljajo na res dolge izlete, tudi takšne, ki trajajo več mesecev. Pohodniški nahrbtnik je v tem primeru naravnost kritičen kos opreme, saj v njem nosimo vse svoje imetje v tistem času, poleg tega pa ga uporabljamo tudi po 12 ur na dan ali več, in to iz dneva v dan preko več mesecev. Prav tako je nahrbtnik pomemben kos opreme za tiste, ki želijo s potjo opraviti čim prej in brez težkega tovora. To so recimo tekači in lovci na rekorde, ki bodo potrebovali ultralahek pohodniški nahrbtnik s prilagojenimi funkcionalnostmi.

Ključna pohodniška oprema

V hribe se lahko varno opravimo le, če smo za tak podvig dobro opremljeni. V poštev pride raznovrstna pohodniška oprema, ki mora biti kakovostna in zanesljiva. Soočamo se namreč z raznimi pogoji, ki so lahko zelo zahtevni, pa tudi v dobrem vremenu visokogorje ni ravno prizanesljivo do kakšnih napak. Do raznih pripetljajev lahko pride prav zaradi slabe opreme – ne nujno, da bi bila ta manj kakovostna, lahko je preprosto obrabljena ali pa nepravilno uporabljena. V vsakem primeru se splača pred vsakim pohodom preveriti, v kakšnem stanju je pohodniška oprema, ki jo nameravamo uporabljati. Če potrebujemo kaj novega, moramo to nujno kupiti, pri tem pa tudi preizkusiti in vsaj malo tudi resno uporabljati. Prepogosto se zgodi, da se v hribe podamo s povsem novo opremo, ki se šele na poti izkaže za neprimerno. Pri tem mislimo na zelo raznovrstno opremo, od nahrbtnikov in čevljev do oblačil in raznih dodatkov. Vsa pohodniška oprema mora biti usklajena in kakovostna, pripravljena za uporabo.

pohodniška oprema

Pohodniška oprema združuje različne kose

Zelo veliko kosov opreme bi lahko našteli, vsak element pa je na dolgi tudi lahko zelo pomemben. Najbolj pridejo do izraza čevlji, ki so gotovo tudi med najbolj pomembno opremo – so namreč edini kos opreme, s katerim imamo stik s površino. Druga pohodniška oprema seveda prav tako zagotavlja varen in zanesljiv korak, a od podplatov pohodnih čevljev je odvisno, kako bo drselo na spolzkih kamnih in drugih zahtevnih površinah. Pomembna pohodniška oprema gotovo vključuje še nahrbtnik, ki ključno odloča o udobju na poti, še posebej pri daljših turah. Nahrbtnik mora biti udoben, seveda tudi dovolj prostoren za prenašanje vse opreme. Nato pa že pridejo na vrsto tudi oblačila, ki jih nameravamo uporabljati. Ta pogosto zanemarjamo, čeprav je tudi to pomembna pohodniška oprema. Moramo izbrati kakovost in udobje, ne le običajne športne majice. Za vse pohodniške navdušence v Hervis ponudbi najdete vse, kar potrebujete za pohodništvo.