Arhivi Kategorije: Počitnice

Združeni arabski emirati

Medtem ko pri načrtovanju dopusta radi pogledujemo po zanimivih evropskih destinacijah ali pa se podajamo na dolga potovanja v odročne tropske kraje, imamo veliko ponudbe tudi nekje vmes. Ena od takšnih držav so Združeni arabski emirati, ki ponujajo prav posebno izkušnjo tistim popotnikom, ki niso vajeni dopustovanja v takšnem okolju. Seveda bodo prišli na svoj račun tudi tisti, ki so že izkusili edinstven utrip Bližnjega Vzhoda in bi se radi še pobližje spoznali z utripom življenja v tem delu sveta. V zadnjem času izstopajo Združeni arabski emirati predvsem s sodobnimi mesti in naglim razvojem, tako da privlačijo poleg pravih avanturistov tudi turiste, ki se radi predajajo udobju sodobne civilizacije. Od hotelov s sedmimi zvezdicami do odročnih vasic v pretežno puščavskem okolju – vse to ponujajo Združeni arabski emirati tistim, ki so se pripravljeni podati na prav posebno avanturo v okolje, ki postaja za turiste vedno bolj privlačno.

združeni arabski emirati

Združeni arabski emirati in turizem

Turizem je v tem delu sveta v porastu, zasluge za to pa lahko pripišemo predvsem hitremu razvoju območja in relativni stabilnosti v zadnjih desetletjih. S tem so postali Združeni arabski emirati precej priljubljena bližnjevzhodna destinacija, po številu mednarodnih obiskovalcev se že kosajo s Saudovo Arabijo, ki ima sicer veliko tako imenovanega verskega turizma. S tem se Emirati bližajo Turčiji, ki je sicer daleč najbolj obiskana država v tej regiji, v bližnjem geografskem okolišu pa Združeni arabski emirati nimajo opaznega konkurenta za naziv najbolj obiskane države. In to z dobrim namenom, saj ponujajo veliko zanimivosti, ki se jih splača obiskati v živo. Že sprehod po futurističnih mestih je lahko pravo doživetje, le korak stran pa se lahko spoznamo s kamelami in starodavnimi ljudstvi, ki živijo v popolnem stiku s puščavskim okoljem. Združeni arabski emirati vsekakor ponujajo zanimivo kombinacijo atrakcij, ki upravičuje obisk za vsakega pravega popotnika. Obiščite jih z Agencijo Oskar!

Šentjanževka je uvrščena med zdravilne rastline namenjene zdravilski uporabi

  • Šentjanževka je po pravilniku o razvrstitvi zdravilni rastlin uvrščena med tiste, ki so namenjene zdravilski uporabi. V pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je šentjanževka zato uvrščena v kategorijo Z.
  • Kategorija Z pomeni, da gre za zdravilno rastlino in je namenjena zdravilski uporabi. Praviloma se rastline in izdelki, ki jih vsebujejo zdravilne rastline kategorije Z v naravni ali predelani obliki, razvrščajo med zdravila. Kar pomeni, da je šentjanževka tudi brez recepta dostopna.
  • Kljub njenemu naravnemu izvoru občutek popolne varnosti ni samoumeven, ampak zanje velja, da mora biti njeno jemanje nadzorovano in svetovano.

Zdravilo je lahko strup in strup je lahko zdravilo

Šentjanževka je tako lahko zdravi ali povzroča težave. Odvisen je odmerek, nadalje namen uporabe izkušnje iz preteklosti in podobno. Predvsem se je potrebno zavedati, da nam šentjanževka iz leta v leto lahko ob načeloma istih postopkih, sestavinah, količinah in podobno, ponudi različne učinke. Poleg različne koncentracije pripravka je lahko različna vsebina izluženega iz šentjanževke. Na splošno se šentjanževka v zdravilstvu uporablja proti driski, revmi, kot antidepresiv, proti močenju postelje. Zunanja uporaba učinkuje pri bolečinah v mišicah, sončnih opeklinah, pri celjenju ran. Kot rečeno je potrebno čisto vse učinkovine ali večino učinkovin poznati ter temu primerno odmerjati pripravek oziroma njene učinkovine.

šentjanževka - zdravilna rastlina

Pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov je pomembno

Če jo uporabljamo za opekline, zdravljenje ran in podobno, je najbolje nekaj previdnosti z novim pripravkom šentjanjževega olja. V vseh naslednjih uporabah se nato držimo pridobljenih izkušenj, pomembno pa je tudi pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov. V zadnjem času se veliko sliši in bere o njenih učinkih na področju antidepresivov ter tudi o raznih reakcijah in vplivih šentjanževke na druga zdravila. Antidepresivni učinek se lahko prepiše vplivu na transmiterje v možganih, ki so ga odkrili pri številnih sestavinah rastline. Brez dvoma je šentjanževka tista zdravilna zel, ki bo tudi v prihodnosti učinkovito nudila zdravila s klasičnimi in novoodkritimi učinkovinami.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/sentjanzevka-proti-depresiji-kako-jo-varno-uporabljamo

Himalaja, azijsko gorstvo

Himalaja je azijsko gorstvo, ki Indijsko podcelino loči od Tibetanske visoke planote. Ob besedi Himalaja mnogi najprej pomislijo na Mount Everest, Kandženzengo, K2, Lotse in druge najvišje gore sveta.

Himalaja, Nepal

Bivališče zime

Najvišje gore sveta se nahajajo na območju petih držav : Indije, Pakistana, Kitajske, Butana in Nepala. Med državami izstopa Nepal, ki obsega večino gorovja Himalaja. Na območju Nepala se nahaja deset največjih vrhov sveta, vključno z globalno najvišjim Mont Everestom. Zato je cilj številnih gornikov, ekstremnih alpinistov, pohodnikov ter drugih obiskovalcev. Za Nepalom ne zaostaja veliko Pakistan, kjer se nahajajo številni gorski vrhovi z nadmorsko višino nad sedem tisoč metrov. Med njimi izstopa K2, ki je druga najvišja gora na svetu. Turistom je na voljo tudi bolj ležerna Himalaja, kar pomeni obisk območji z nadmorsko višino preko pet tisoč metrov brez posebnega truda. Takšna doživetja ponujajo nekatere ceste na območju gorovja. Besedo brez napora je potrebno razumeti, kot odsotnost hoje. Nadmorska višina lahko ljudem povzroča težave, vendar so turistični delavci tudi na to pomislili. Ob višje ležečih prometnicah se nahaja pomoč v različni obliki, ki omogoča premagovanje težav povezanih z nadmorsko višino. Takšno izkušnjo nudi Indija, obisk Himalaje je pravi kontrast drugih ravninskih delov dežele. Himalaja napaja tri svetovne reke : Ind, Brahmaputro in Ganges. Dolžina gorovja je približno dva tisoč štiristo kilometrov, toliko sta med seboj oddaljena najbolj vzhodna in zahodna vrhova. Pogorje je še nekoliko obsežnejše območje, saj se razteza v smeri vzhod zahod na dolžini približno tri tisoč kilometrov dolgem loku ter se proti severu nadaljuje v Tibetansko visoko planoto. Na zahodu je lok širok preko tristo kilometrov, na vzhodu pa slabih sto sedemdeset kilometrov. Himalaja v sanskrtu pomeni bivališče snega, gre pa za sestavljanko besed hima ali sneg ter alaja oziroma bivališče. Himalaja je turistična točka, ki omogoča doživetje najvišjih gora na zelo različne načine. Če se odpravljate v Himalajo vsekakor preberite blog na spletni strani Agencije Oskar.

Big Ben v Veliki Britaniji

Velika Britanija, globalno privlačen turistični cilj

Velika Britanija je globalno privlačen turistični cilj. V mnogih primerih se Velika Britanija raziskuje na ožjem območju, ki pomeni meje mesta London, nekateri pa radi raziskujejo otok vse do severnih meja Škotska, Walesa na zahodu ali južno ležečih letovišč. Britansko otočje poleg otoka Velika Britanija vključuje še otok Irska ter med njima ležeči otok Man. Velika Britanija je največji evropski otok, globalno tretji najbolj poseljen otok ter deveti največji otok na svetu.

Big Ben v Veliki Britaniji

Mešanje pojmov nezaželeno

Ko opisujemo otok Velika Britanija v širšem pomenu, se pogosto izražamo z besedami Anglija ali Britanija. Kar ima lahko praktične razloge, hkrati pa tudi s tem sporočamo obilico neznanja. Na Otoku imajo do mešanja pojmov čisto svoj pogled, tujcu pa mešanje pojmov ni v čas. Velika Britanija je bila v zgodovini med drugim tudi bojno polje, prostor velikih političnih obračunov med različnimi vladarji, religijami ter drugimi nasprotji. Zgodovina se v mnogih odtenkih meša s sedanjostjo, neprimernost mešanja pojmov pa med drugim potrjuje tudi sam kraljevski protokol. Za območje dežel Anglija in Škotska med drugim veljajo v podrobnosti drugačne kraljevske protokolarne značilnosti. Na severu otoka Velika Britanija nas bodo tudi v najboljšem primeru postrani gledali, če bomo vse povprek uporabljali izraz Anglija ter na jugu Škotska. K sreči obstaja dovolj učnega gradiva na to temo, zadrege nas lahko rešijo tudi turistični vodiči ali preprosta previdnost izražanja v javnosti. Otok je vsekakor vreden ogleda od severa do juga ter od vzhodne do zahodne obale. Obiskati zgolj London je podobno kot izbrati drobtinico namesto celotne slaščice. Zgodovina otoka je London v številnih poglavjih preprosto prezrla, kraljeve glave so si za prestolnico izbrale druga mesta, industrija se je izdatneje in hitreje razvijala na drugih območjih, tudi lega obalnih območji je bila v preteklosti na nasprotni strani Otoka ugodnejša. Turistične znamenitosti tako Velika Britanija ponuja v izobilju na celotnem ozemlju.

Raziščite Veliko Britanijo z agencijo Oskar!

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla sodita med najbolj znana slovenska zdravilišča .

Pohorje je predalpsko hribovje na severovzhodu Slovenije. Na njegovih južnih obronkih se nahajajo terme Zreče, klimatsko letovišče Rogla dobrih ducat kilometrov stran na višini preko tisoč petsto metrov. Klimatsko letovišče Rogla slovi po blagodejnih učinkih klime, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje ter omogočajo lajšati tegobe z alergijami in dihali. Najboljši učinki se gostom ponujajo poleti, ko je temperatura komaj preseže dvajset stopinj Celzija. Zreške terme se ponašajo z izvirom termalne vode, ki iz zemeljskih globin privre s temperaturo petintrideset stopinj Celzija. Zdravilna voda dobro vpliva na poškodbe in obolenja gibal, hrbtenična obolenja, obolenja perifernega živčevja, športne poškodbe in podobno. Bolnikom z dolgotrajnimi bolečinami v predelu hrbtenice, kolen in kolkov lahko terme nudijo terapije z vulkanskim blatom. Posebnost ponudbe terme Zreče je pohorska šota, njeno starost ocenjujejo na deset tisoč let. Nahaja se v gorskih močvirjih, sredi pohorskih gozdov. Terme Zreče pohorsko šoto pri terapijah, ki koristijo bolnikom z urološkimi, ginekološkimi, internističnimi ter boleznimi gibalnega sistema. Idila Wellness & Spa center nudi različne masaže, nege in terapije, fitnes, bazene, savne in druge možnosti, ki pripomorejo k sprostitvi in dobremu počutju. Zdravilišče terme Zreče nudi tudi rehabilitacije in zdravljenje usposobljenega zdravstvenega osebja. Ekipo sestavljajo zdravniki specialisti, fizioterapevti, medicinske sestre, tehniki, maserji ter drugo strokovno osebje. Zdravilišče terme je specializirano za obolenje gibal, v rehabilitacijskih postopkih uporablja fizioterapevtske postopke, kot so hidroterapija, elektroterapija, termo terapija ter razne druge standardne fizioterapevtske postopke. Zreške terme slovijo tudi po slikovit naravni okolici, v kateri je nešteto naravnih in kulturnih spomenikov. Obiskati jih je moč s kolesom ali peš po označenih poteh, ter tako prijetno s koristnim popestriti bivanje v termah Zreče ter zdravilišču Rogla.

Terme Zreče ter naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla sta idealni destinaciji za sprostitev in obogatitev zdravja.