Arhivi Kategorije: Počitnice

Šentjanževka je uvrščena med zdravilne rastline namenjene zdravilski uporabi

  • Šentjanževka je po pravilniku o razvrstitvi zdravilni rastlin uvrščena med tiste, ki so namenjene zdravilski uporabi. V pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je šentjanževka zato uvrščena v kategorijo Z.
  • Kategorija Z pomeni, da gre za zdravilno rastlino in je namenjena zdravilski uporabi. Praviloma se rastline in izdelki, ki jih vsebujejo zdravilne rastline kategorije Z v naravni ali predelani obliki, razvrščajo med zdravila. Kar pomeni, da je šentjanževka tudi brez recepta dostopna.
  • Kljub njenemu naravnemu izvoru občutek popolne varnosti ni samoumeven, ampak zanje velja, da mora biti njeno jemanje nadzorovano in svetovano.

Zdravilo je lahko strup in strup je lahko zdravilo

Šentjanževka je tako lahko zdravi ali povzroča težave. Odvisen je odmerek, nadalje namen uporabe izkušnje iz preteklosti in podobno. Predvsem se je potrebno zavedati, da nam šentjanževka iz leta v leto lahko ob načeloma istih postopkih, sestavinah, količinah in podobno, ponudi različne učinke. Poleg različne koncentracije pripravka je lahko različna vsebina izluženega iz šentjanževke. Na splošno se šentjanževka v zdravilstvu uporablja proti driski, revmi, kot antidepresiv, proti močenju postelje. Zunanja uporaba učinkuje pri bolečinah v mišicah, sončnih opeklinah, pri celjenju ran. Kot rečeno je potrebno čisto vse učinkovine ali večino učinkovin poznati ter temu primerno odmerjati pripravek oziroma njene učinkovine.

šentjanževka - zdravilna rastlina

Pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov je pomembno

Če jo uporabljamo za opekline, zdravljenje ran in podobno, je najbolje nekaj previdnosti z novim pripravkom šentjanjževega olja. V vseh naslednjih uporabah se nato držimo pridobljenih izkušenj, pomembno pa je tudi pravilno shranjevanje šentjanjževega olja ter vseh ostalih pripravkov. V zadnjem času se veliko sliši in bere o njenih učinkih na področju antidepresivov ter tudi o raznih reakcijah in vplivih šentjanževke na druga zdravila. Antidepresivni učinek se lahko prepiše vplivu na transmiterje v možganih, ki so ga odkrili pri številnih sestavinah rastline. Brez dvoma je šentjanževka tista zdravilna zel, ki bo tudi v prihodnosti učinkovito nudila zdravila s klasičnimi in novoodkritimi učinkovinami.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/sentjanzevka-proti-depresiji-kako-jo-varno-uporabljamo

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla

Terme Zreče in klimatsko letovišče Rogla sodita med najbolj znana slovenska zdravilišča .

Pohorje je predalpsko hribovje na severovzhodu Slovenije. Na njegovih južnih obronkih se nahajajo terme Zreče, klimatsko letovišče Rogla dobrih ducat kilometrov stran na višini preko tisoč petsto metrov. Klimatsko letovišče Rogla slovi po blagodejnih učinkih klime, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje ter omogočajo lajšati tegobe z alergijami in dihali. Najboljši učinki se gostom ponujajo poleti, ko je temperatura komaj preseže dvajset stopinj Celzija. Zreške terme se ponašajo z izvirom termalne vode, ki iz zemeljskih globin privre s temperaturo petintrideset stopinj Celzija. Zdravilna voda dobro vpliva na poškodbe in obolenja gibal, hrbtenična obolenja, obolenja perifernega živčevja, športne poškodbe in podobno. Bolnikom z dolgotrajnimi bolečinami v predelu hrbtenice, kolen in kolkov lahko terme nudijo terapije z vulkanskim blatom. Posebnost ponudbe terme Zreče je pohorska šota, njeno starost ocenjujejo na deset tisoč let. Nahaja se v gorskih močvirjih, sredi pohorskih gozdov. Terme Zreče pohorsko šoto pri terapijah, ki koristijo bolnikom z urološkimi, ginekološkimi, internističnimi ter boleznimi gibalnega sistema. Idila Wellness & Spa center nudi različne masaže, nege in terapije, fitnes, bazene, savne in druge možnosti, ki pripomorejo k sprostitvi in dobremu počutju. Zdravilišče terme Zreče nudi tudi rehabilitacije in zdravljenje usposobljenega zdravstvenega osebja. Ekipo sestavljajo zdravniki specialisti, fizioterapevti, medicinske sestre, tehniki, maserji ter drugo strokovno osebje. Zdravilišče terme je specializirano za obolenje gibal, v rehabilitacijskih postopkih uporablja fizioterapevtske postopke, kot so hidroterapija, elektroterapija, termo terapija ter razne druge standardne fizioterapevtske postopke. Zreške terme slovijo tudi po slikovit naravni okolici, v kateri je nešteto naravnih in kulturnih spomenikov. Obiskati jih je moč s kolesom ali peš po označenih poteh, ter tako prijetno s koristnim popestriti bivanje v termah Zreče ter zdravilišču Rogla.

Terme Zreče ter naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla sta idealni destinaciji za sprostitev in obogatitev zdravja.