Arhivi Kategorije: motorji

Moto oprema tudi za strastne dirkače

Vsak od nas je zagotovo ljubitelj določenega športa. Nekateri pa do določenih aktivnosti gojijo poseben odnos. Tako poznamo veliko strastnih kolesarjev, tekačev ter tudi takih, ki gojijo poseben odnos do vožnje z motorji. Slednji šport je lahko še posebej nevaren, zato je zanj vsekakor primerna posebna oprema. Ta se lahko kupi v posebnih trgovinah, ki večinoma ponujajo opremo ter ostale pripomočke za motoriste. Moto oprema je ne samo izjemno priljubljena ter iskana, ampak tudi obvezna. Na to nas opozarjajo številna pravila.

Beri naprej

Gonilna sila strojev tedaj in sedaj

Z razvojem tehnologije, idej in želje po vse večji preprostosti danes obstaja kar nekaj stvari, s katerimi si glede na preteklost kar precej dela olajšamo oziroma ga naredimo preprostega. Tudi na področju strojev, naprav, aparatov je tako. Si še predstavljate kako bi se odvijalo gospodarstvo, če omenjenih stvari ne bi bilo? Svet bi bil počasnejši, bolj onesnažen in nekonkurenčen. Imeli pa bi ogromno ogromno dela, predvsem fizičnega.

Kot gonilno silo strojev, naprav, aparatov, transportnih sredstev in podobnih stvari poznamo elektromotorje in jermenice. Jermenica je namenjena poganjanju strojev z manjšimi do srednje velikimi močmi. Elektromotorji pa so namenjeni za poganjanje naprav in različnih strojev ter transportnih sredstev kot je recimo vlak. Ko jermenic in elektromotorjev še ni bilo, določeni stroji pa so že obstajali, pa so bili glavna gonilna sila kar konji, osli, govedo, kamele, sloni in še kaj podobnega. Mogoče se tega še celo spomnite, saj je bilo to še ne tako dolgo nazaj čisto nekaj običajnega. Malo za šalo, malo za res, pa je za razliko od tedanjih časov za to gonilno silo elektromotorja potrebna le električna energija, medtem ko si moral v prejšnjih časih izbrano gonilno silo oziroma žival najprej nakrmiti, pa še potem si jo moral voditi, da je delala tako kot si želel. Druga razlika pa je tudi v tem, da je elektromotor dosti hitrejši, zmogljivejši, trpežnejši in dlje obratuje.

Za konec bi se tako radi zahvalili vse naprednejši tehnologiji in bistrim glavam, da se je delo od tedanjih časov toliko spremenilo in sicer na boljše.