Arhivi Kategorije: Lepota

Indeks telesne mase ter njegove dodatne spremenljivke

Indeks telesne mase je izračun, pri katerem je upoštevana telesna višina ter telesna masa.

Dodatne spremenljivke za indeks telesne mase so spol, starost ter etnična pripadnost. Mejne vrednosti moramo zato prilagoditi. Razlike v telesnih značilnostih med spoloma se med drugim odraža tudi telesni teži glede na višino, odraščajoča oseba ima drugačne značilnosti kot odrasla, etnične skupine pa so med seboj prav tako različne v telesnih značilnostih. Poznamo skupine, ki imajo nadpovprečno telesno višino ali druge od povprečja odstopajoče značilnosti. Za pravilen in bolj verodostojen izračun je potrebno naštete spremenljivke upoštevati. Nekateri ljudje pa se na indeks telesne mase ne ozirajo pretirano ter ukrepajo pravočasno, okoliščinam primerno in učinkovito ob zaznanem pretiranem povečanju ali znižanju telesne mase. Odstopanje v smeri povečanja telesne teže ob prehodu iz toplejše v hladnejše obdobje leta ni nobena redkost. Toplejši deli leta imajo daljše dneve, več se gibamo, metabolizem ter druge telesne funkcije delujejo bolj aktivno in intenzivno, sezonsko se spremeni tudi jedilnik. Zato mnogim v tem obdobju leta indeks telesne mase ne povzroča težav oziroma imajo optimalno telesno maso ali kvečjemu malenkostno odstopanje od optimalne telesne mase. V hladnejših delih leta se indeks telesne mase lahko poveča, ker se človek obratno manj giba na prostem, aktivnosti so manj obsežne in intenzivne, sezonsko se spremeni jedilnik. Mnogi ob tem ne zganjajo panike, saj je njihov indeks telesne mase pogojen z obdobjem leta. V toplejših delih leta se bo ponovno uravnal, nekoliko več maščobe pa koristi kot izolator pred mrazom. Vendar to velja za osebe, katerih indeks telesne mase ima manjša odstopanja. Pri večjih odstopanjih se ne gre tolažiti s sezonskimi odstopanji, ampak čim prej poseči po spremembah. Ukrepi so lahko zelo enostavni in hkrati učinkoviti, če je oseba dosledna. Na tak način so mnogi izgubili nekaj deset kilogramov v nekaj mesecih.

Indeks telesne mase je mera, ki kaže na primernost ali neprimernost telesne mase glede na telesno višino. Dodatno

So poceni parfumi lahko kvalitetni?

Cena in kvaliteta gresta pogosto z roko v roki. Če je neka stvar draga, potem se smatra, da je kvalitetna. Če pa je neka stvar manj kvalitetna, potem se sklepa, da je poceni. Žal ali pa na srečo pa ni vedno tako. Lahko se namreč zgodi, da kupimo zelo drago stvar, ki jo kasneje zavržemo, ker je bila popolnoma nekvalitetna in neuporabna. Lahko pa smo kupili poceni stvar, za katero nismo odšteli skoraj nič, pa jo še danes uporabljamo in smo z njo več kot zadovoljni. Torej ni pravil, s katerimi bi lahko uravnavali svet. Poceni parfumi so v zadnjem času pravi hit, obenem pa se poraja cel kup vprašanj, ali so poceni parfumi sploh kvalitetni, ali so poceni parfumi ponaredki … Žal pa vam moramo ob tej priliki povedati, da poceni parfumi niso nikakršni ponaredki, prej obratno. Gre namreč za vrhunske parfume, ki so zaznamovani z najprestižnejšimi znamkami vseh časov. Poceni parfumi so torej lahko tudi parfumi, za katere smo v bližnji preteklosti odšteli celo premoženje, danes pa lahko enako dišimo že za zelo malo denarja. In kje se nahajajo tovrstni poceni parfumi. Odgovor je sila preprost. Predvsem se poceni parfumi nahajajo na spletnih straneh, kjer je naročilo tako zelo enostavno in preprosto. Poceni parfumi torej danes niso več nobena skrivnost, in sicer v tem smislu, da so tudi kvalitetni in ne samo poceni. Pojdite torej na primerno spletno stran in si naročite poceni parfum ter uživajte v lepih dišavah.

Kemični piling, pomoč procesu obnavljanja kože

Kemični piling ima številne pozitivne in dobre učinke za videz kože ter zdravje človeka na splošno.

Kemični piling je poseg, ki ga izvajamo prvenstveno z namenom odstranjevanja odmrle kože ter ustvarjanje pogojev za rast novih kožnih celic. S tem pa pospešimo proces obnove človeške kože. Ko odstranimo odmrlo kožo ustvarimo prostor za nove kožne celice. Te postopoma prodrejo na površje in povzročijo izboljšan videz kože, polt je bolj sveža in sijoča. Nadalje kemični piling vpliva na izboljšano prekrvavitev, kožne celice se oskrbijo z dodatnimi količinami kisika, s tem se izboljša polt. Pri postopku se ostranijo pigmentni deli kože, s tem se zmanjša hiperpigmentacija. Poleg tega kemični piling z odstranitvijo odmrle kože vpliva na večjo učinkovitost negovalnih izdelkov. Zaradi odstranjene odmrle kože, lahko negovalni izdelki prodrejo v globino kože lažje ter so zaradi tega učinkovitejši. Za kemični piling se uporabljajo naravne kisline, njihova koncentracija se od prvega proti zadnjemu posegu postopoma povečuje. Pri prvem posegu je izbrana koncentracija na podlagi ocenjenih značilnosti kože. Človeška koža je osebno različna, moška koža ima drugačne značilnosti kot ženska, razlika je med kožo v najstniškem obdobju, kožo v tridesetih letih ter kožo v kasnejših obdobjih, človeška koža se od drugih razlikuje tudi po suhosti, mastnosti ter številnih drugih značilnostih. Moška koža ima več maščob kot ženska, mlajša koža se hitreje obnavlja kot starejša, tipi kož pa se določajo po debelosti plasti in drugih značilnosti. Kemični piling lahko pusti po posegu rahlo pekoč občutek na mestu delovanja, koža postane bolj rdeča ter se v nekaj dneh obudi. Vendar hkrati tudi postopoma prinaša vse naštete prednosti, ki jih dodatno nadgrajujejo nadaljnji posegi. Kemični piling je treba kot rečeno ponoviti, pri tem pa prilagajati koncentracijo naravne kisline od začetnih blagih preko vedno močnejših koncentracij naravne kisline.

Kemični piling je način za izboljšan videz kože ter njeno splošno zdravstveno stanje.

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga

Hujšanje v trebuh je kompleksna naloga.

Vsak človek je zgodba zase, zato je pri vsakem človeku hujšanje v trebuh različno učinkovito in ima različne značilnosti. V prvi vrsti na učinkovitost vplivajo zdravstvene lastnosti obravnavanega posameznika. Ločimo se po spolu, starosti, fizioloških lastnostih in raznih drugih lastnostih. Na učinkovito hujšanje v trebuh vplivajo tudi prehranske navade posameznika. Osnova za izboljšave je ugotovitev izhodiščnega stanja. Zapisovanje v obliki dnevnika ni nič napačnega. Dan za dnem zapisujemo za hujšanje v trebuh pomembna dejstva. To so lahko čas prehranjevanja, količino hrane, vrsto in kakovost hrane ter druge pomembne stvari v zvezi z prehrano. Poleg zapisovanja lahko na učinkovitejše hujšanje v trebuh pripomore strokovnejši pristop. Svoje izhodiščno stanje ugotovimo in zabeležimo preko meritev z ustreznimi napravami. Za hujšanje v trebuh najbolj koristne informacije so telesna višina, kilogrami, spol, tip telesa, indeks telesne mase, maščobe v telesu in druge informacije. Vse našteto zabeležimo ter razumemo kot izhodišče. V prihodnosti lahko napredek spremljamo z ponovnimi meritvami ter analizami. Če je hujšanje v trebuh učinkovito in ne povzroča nikakršnih težav, z njim nadaljujemo. V nasprotnem primeru je potrebno analizirati težave ter uvesti spremembe. Pogosto se premalo zavedamo psiholoških dejavnikov. Gre za zelo kompleksno in večkrat premalo upoštevano področje. Razlogov za neupoštevanje je veliko, razlogi so tudi pogosto individualni in temu primerno od primera do primera različni. Pogosto je problem v zavedanju zgolj fiziološkega dela hujšanja, psihološki pa je ob tem preprosto spregledan. Psihološke težave lahko vplivajo na prehrano oziroma proces prebave. Zato po fiziološki plati najbolj primerna prehrana ne doseže pričakovanih učinkov. Pri iskanju vzrokov za neučinkovito hujšanje v trebuh je zato modro pomisliti tudi na psihološko plat možnih vzrokov. Pri iskanju vzrokov moramo biti predvsem iskreni in natančni, spregledati ali zanemariti ne gre nobeno podrobnost.

Hujšanje v trebuh postane prioriteta predvsem v času povišanih zunanjih temperatur. Več o tem si preberite tukaj.

Odstranjevanje bradavic – domača lekarna

Odstranjevanje bradavic lahko v nekaterih primerih omogoča domača lekarna.

Samostojno odstranjevanje bradavic ni redka praksa, v tem primeru se odločimo za zdravila brez recepta. Ne glede na izkušnje iz preteklosti ali morebitne dvome je osebni zdravnik ali druga strokovna oseba vedno dobrodošlo obiskati. Stanje oceni, poda svoje mnenje, v primeru domov bo vzel vzorec za nadaljnje strokovne raziskave. V vsakem primeru pa je za odstranjevanje bradavic treba obiskati zdravnika, vsem osebam s sladkorno boleznijo ter oslabljenim imunskim sistemom. Pri drugih primerih lahko tudi preprosto zaprosimo za oceno o primernosti nam znanih zdravil iz domače lekarne. Za odstranjevanje bradavic se včasih uporablja česen, ananas, regrat, ricinovo olje ter razne druge pripomočke. Zdravnik ali druga strokovna oseba bo znal najbolje oceniti, kako učinkovito, primerno in neškodljivo je odstranjevanje bradavic na tak način. S česnom se bradavice natre ter povije s trakom ali obližem. Podobno velja za bananin olupek, ki ga menjamo na vsakih dvanajst do štiriindvajset ur. Med učinkovine, ki jih je možno uporabiti sodijo tudi bela mlečna tekočina odtrganega regrata, ekstrakt grenivke, olje čajevca, olje kafre in podobne učinkovine. Vse učinkovine je potrebno ustrezen čas pustiti delovati na prizadetem mestu. Za odstranjevanje bradavic se lahko preizkusi tudi jabolčni kis, vendar je potrebno predhodno roke namočiti do dvajset minut. Na suh predel z bradavico nato nanesemo z vato ali kapnemo jabolčni kis ter počakajmo, da se vpije. Sledi izpiranje in sušenje prizadetega mesta. Nekateri za odstranjevanje bradavic uporabljajo tudi surovi krompir ali kredo. Med znana sredstva iz lekarne sodi salicilna kislina. Ta se nahaja na obližih, v različnih razmerjih. Močnejše koncentracije zahtevajo recept ter nasvet za uporabo. Obliži brez receptov vsebujejo pod dvajset odstotkov salicilne kisline, naprodaj so tudi v nekaterih trgovinah.

Odstranjevanje bradavic je mogoče izvesti tudi samostojno, vendar nikoli ne škodi pred tem pregled in nasvet strokovnih oseb.

Preberite več na naši spletni strani.