Arhivi Kategorije: Dom

Plinski žar je zelo praktična rešitev

Plinski žar je praktična rešitev, ko želimo hitro in enostavno pripraviti jedi.

Vir energije za plinski žar je moč enostavno prenašati, njegova uporaba je preprosta ter ga je moč enostavno nadzorovati. Enostavno prenašati plinski žar pomeni, da ga lahko uporabljamo kjerkoli. Doma, v okolici doma, na počitnicah ali poljubno kjerkoli je dovoljena njegova uporaba. Poleg samega žara moramo s seboj vzeti zgolj jeklenko ter pribor. Tudi če je prazna ali v njej ni dovolj energenta, jo ob vsaki uri lahko zamenjamo z novo. Prodajaln z neprekinjenim odpiralnim časom je več kot dovolj, največkrat so to bencinski servisi po vsej državi. Enostavnost nadzora vira energije iz jeklenke je posebno očitna v primerjavi z ogljem, za katerega je v osnovi zahtevan kakovosten les za kurjavo. Zgolj po primerjavi najbolj osnovnih kriterijev se plinski žar izkaže kot boljšo rešitev. Vir energije ima v večini primerov povsem enake lastnosti, saj je plin v jeklenkah povsem enak. Lahko sicer naletimo na nihanja, vendar so v primerjavi z ogljem praktično zanemarljiva. Zato lahko natančno vemo, kako plinski žar uporabljati za želeno kakovost priprave hrane. Vir energije nam daje točno določen učinek, ki ga lahko enostavno nadziramo ter po potrebi povečujemo ali zmanjšujemo njegov učinek. Oglje je že v kakovosti zelo različno, najbolj smo prepričani v kakovost ob samostojni izdelavi ali stoprocentni prepričanosti v kakovost in poštenost izdelovalca. Vendar vsi vemo, da tudi načeloma enaka drevesa, enak ali primerljiv proces sušenja lesa ter druge načeloma enake lastnosti dajo na koncu drugačen rezultat. Temu primerno poznamo učinek od primera do primera različnih lastnosti vira energije. Plinski žar oziroma njegov vir energije iz jeklenke teh razlik ne pozna, zato ga je mogoče tudi enostavno ter v praktično vseh primerih po enakih načelih in postopkih nadzirati.

Plinski žar velja za zelo priljubljeno, praktično, enostavno ter v lastnostih možno zelo individualno izbiro. Izberite svoj žar na https://www.harveynorman.si/pohistvo/vrtno-pohistvo/zari.

Otroške sobe v dom prinesejo barvitost

Dom je prostor, kamor se večina izmed nas radi vračamo. Po napornem dnevu se spet veselimo vstopiti v domači prostor. Tam smo spet lahko taki, kot smo. Počutje pa je v veliki meri odvisno tudi od opreme v našem domu. Tako vsaj pravijo strokovnjaki, če že ne psihologi. Vsak prostor zahteva posebno opremo. Pravijo, da tudi barvo. Torej je vsak prostor zase svet in uporaben za svoj namen. Mladi ljudje pa se še posebej navdušujejo nad opremljanjem svojega bivališča. Predvsem otroške sobe so za njih velik projekt.

Sobe za otroke so že od nekdaj poseben prostor. Predstavljajo kraj, ki nas popelje v drug svet. Vsaj tako naj bi bilo. Otroške sobe naj bi opremljali drugače. Tudi barve na stenah naj bi bile drugačne. Toda, kaj postaviti v tako sobo, da bi bila zanimiva za nas in tudi za naše malčke? Ker domišljija ne pozna meja, lahko marsikaj.

Beri naprej

Posteljni okvirji, najbolj uporabno pohištvo

Posteljni okvirji so verjetno najbolj uporabno pohištvo glede na čas uporabe.

Verjetno bi hkrati težko našli pohištvo, ki tako kot posteljni okvirji omogočajo svobodo izbire. Izberemo lahko golo ogrodje ali bistveno boljprestižne izvedbe. Golo ogrodje v tem primeru pomeni kovinsko ali kakšno drugo ogrodje, vrh katerega nato postavimo izbrano vzmetnico. Preostali volumen lahko ostane prazen ali ga po potrebi zapolnimo poljubno. Vsekakor je dobro imeti upravičen razlog in namen, sicer zmanjšamo smiselnost naložbe. Višja cena v tem primeru dodatno še ne pomeni nujno uporabno, zdravo in kakovostno pohištvo spalnice. Osnovni posteljni okvirji so načeloma preprosti, vendar omogočajo najlažje vzdrževanje visokega higienskega standarda. Ker je prostor po posteljo lahko dostopen, ga lahko enostavno očistimo ter tako vzdržujemo visoko raven čistoče v območju spanja. Osnovni posteljni okvirji so tudi sami enostavni za čiščenje, enako velja za vzmetnice nad njimi. Vendar je to zgolj eden od vidikov najboljše možne izvedbe. Nekaterim je velik prazen prostor pod vzmetnico neizkoriščen prostor. Za takšne zahteve so veliko boljša izbira posteljni okvirji, ki omogočajo shranjevanje pod vzmetnico. Volumen prostora ter njegov izkoristek sta odvisna od samega prostora, kot izvedbe. Individualno najboljši izkoristek omogočajo posteljni okvirji ter izvedbe narejene po naročilu oziroma po meri naročnika. V tem primeru lahko zasnujemo izkoristek prostora prosto po Prešernu. Izhajamo lahko iz predmetov, ki jih nameravamo shranjevati, lahko obratno prostor prilagodimo vzmetnici ter drugim lastnostim ali se odločimo za kompromis. V vsakem primeru je modro izbirati po svojih željah in zahtevah. Kompromisi naj bodo zgolj nujno zlo, nikakor pa ni dobro žrtvovati zase najbolj pomembne lastnosti. Investicijo v ležišče moramo razumeti, kot zelo dobro izkoriščeno. Vsak dan bomo ležišče koristili približno tretjino dneva, kar na letni ravni pomeni tretjino leta. Tudi visoka investicija v ležišče pretežnega razreda se ob taki uporabi zelo hitro izplača ter postane sprejemljiva.

Posteljni okvirji so osnova, na kateri preživimo največji del dneva.

Kvalitetne notranje stopniščne ograje

Stopniščne ograje so največkrat iz lesa, stekla ter marmorja. Pogoste so tudi različne kombinacije tem materialov med seboj. Ograja mora biti trdna ter izdelana iz kvalitetnih materialov. Pomembna je dolga življenjska doba ter varnost. Varnost je še posebno pomembna, kadar imate majhne otroke. Zaradi otrokove varnosti je potrebno namestiti dodatno ograjo, katera preprečuje padce ter onemogoča dostop do stopnic.

Lesena varovala in ograje za stopnice

Na trgu je na voljo veliko različnih modelov otroških varoval ter ograj za stopnice. Cene se gibljejo med 20 ter 150 euri. Slabost takšnih stopniščnih ograj je, da so narejene za standardno širino hodnika oziroma stopnic. V kolikor imate širši hodnik ali stopnice je potrebno, takšno varovalo dodelati. Če dodelava ni možna je potrebna izdelava ograje po naročilu. Izdelava ograje po naročilu, ni vedno dražja možnost. Notranje stopniščne ograje so lahko tudi lep dekorativni kos pohištva vaše hiše.

Uporabnost stopniščne ograje

Uporabnost je potrebno prilagoditi našim potrebam. V koliko stopnišče uporabljamo večkrat dnevno, potem morajo biti otroška varovala narejena, tako, da omogočajo hitro odpiranje ter zapiranje. V koliko stopnišča ne uporabljamo pogosto, je lahko mehanizem za zapiranje bolj zapleten.  Lahko zaprete samo dostop na vrhu ter dnu stopnice ali omejite dostop to širšega območja. V kolikor gradite hiše je potrebno imeti v mislih tudi otrokovo varnost.

Zato namestite vrata na vrh ter dno stopnic ali izdelajte stopniščno ograjo katera bo omogočala montažo varoval. Tako si boste prihranili čas in denar ob rojstvu vašega otroka. Pred zasnovo stavbe, stanovanja ali prostora je potrebno imeti v mislih tudi varnost otrok.

Zelenjavni vrt, doma pridelana hrana

Zelenjavni vrt danes pridobiva na veljavi, zaradi vedno bolj cenjenega načela doma pridelano.

Vsak zelenjavni vrt omogoča lastniku oziroma uporabnikom, da je na krožniku pristna in sveža hrana . V želji po dobičku, se v veliko drugih primerih težko govori o sveži hrane. Intenzivna pridelava se vrši na območji, kjer so dovolj ugodna klima, podnebje ter drugi pogoji. Želja vsakega takega pridelovalca je, da v letu dni pobere čim več pridelka. Zato si zelenjavni vrt postavi na območje, kjer so ugodni pogoji za pridelavi celo leto oziroma čim več časa v koledarskem letu. Poznamo območja na jugozahodu Evrope, kjer zelenjavni vrt uspeva praktično celo leto. Pred neugodnimi vremenskimi razmerami je dodatno zaščiten, dodatno so umetno ustvarjeni vsi potrebni pogoji za uspevanje. Problem takšne vzgoje je v samem načinu pridelave ter v oddaljenosti. Predno prispejo pridelki na naše krožnike prepotujejo več tisoč kilometrov dolgo pot, včasih je vmes tudi večji ali manjši postopek skladiščenja. Domač zelenjavni vrt na drugi strani omogoča, da imamo izbrano svežo zelenjavo v trenutku na krožniku. Zato pa veliko ljudi vztraja v pridelavi, za pridelavo pa se odločajo tudi vedno večji del mlajše generacije. Dodatno zelenjavni vrt pridobiva na veljavi tudi ob kriznih časih, ko ljudje lahko svoj razpoložljiv čas in delovno sposobnost najbolje vnovčijo. Hkrati pa si s tem zagotovijo prihranke pri proračunu, hrana predstavlja znotraj proračuna nezanemarljivo velik odstotek. K povečanju priljubljenosti veliko pripomore tudi informacijska doba. Vse potrebne informacije za vzgojo rastlin so danes veliko bolj dostopne kot nekoč. Včasih so se informacije prenašale ustno ter iz roda v rod, javne informacije so bile predvsem v tisku. Pa še te bolj redke, saj so si tisk lahko privoščili zgolj redki. Za zelenjavni vrt praktično potrebujemo zgolj ustrezno veliko površino zemlje, kdor te možnosti nima si lahko omisli visoke grede.

Zelenjavni vrt je vedno bolj cenjena dobrina.

merkur.si/vsebine/nasveti_in_opravila/nasveti/vrt_in_okolica/zelenjavni_vrt/