Arhivi Kategorije: Dom

Moderna hiša, prioritete investitorjev

Moderna hiša je v prvi vrsti večinoma enodružinska hiša. V drugih okoljih je moderna hiša lahko tudi večstanovanjska hiša. Gre za okolja, kjer je na manjšem prostoru koncentracija prebivalcev večja. V praksi lahko vidimo zelo različne izvedbe, predvsem bolj ali manj lične. Nekatere izvedbe v veliki meri ohranjajo značilnosti enodružinske hiše, predvsem posnemanju videza in praktičnosti. Hkrati pa z načrtovanjem in gradbenimi prijemi prinašajo vse prednosti večstanovanjske hiše. To so predvsem združevanje funkcij, elementov in drugih lastnosti, njihov cilj je predvsem prihranek pri stroških izvedbe ter kasneje bivanja in stroškov vzdrževanja.

Energetska varčnost je pomembna prioriteta

Energetska varčnost je pogosta želja investitorjev. Varčevanje energije je že dolgo splošno znana in zaželena prioriteta v gospodinjstvih, lotevajo se ga na razne načine. Veliko je odvisno od proračuna, možnosti in drugih dejavnikih. V nekaterih primerih se začne z majhnimi, v drugih z večjimi ali velikimi koraki. Majhni koraki so recimo zamenjava potratnih gospodinjskih aparatov z varčnimi, večji pa zamenjava stavbnega pohištva, ogrevalne ali ohlajevalne naprave, energetska sanacija starejšega objekta in podobno. Moderna hiša večino teh ukrepov vključuje že v fazi načrtovanja, pred gradnjo in dokončno izvedbo so pogosto prisotne tudi prilagoditve. V fazi načrtovanja je namreč težko predvideti, kako se bo moderna hiša vključevala v prostor, kako bo z gibanjem sonca ter posledično svetlobo v njej tekom dneva ter v različnih letnih časih ter druge v fazi načrtovanja v težko določljive podrobnosti. Faza načrtovanja zato včasih poteka dlje o povprečnega časa, saj ga potrošijo podrobnosti. Vsekakor pa si je dobro vzeti čas ter dodobra obdelati vse lastnosti, ki jih bo imela moderna hiša. Le tako bo moderna hiša lahko ohranjala investitorju zaželene lastnosti v prihodnosti. Moderna hiša bo v podrobnostih popolnoma dovršena, ko na pomoč pri načrtovanju in izpopolnjevanju podrobnosti investitorju priskočijo razni svetovalci in strokovnjaki, ki področje obvladajo po teoretični in praktični plati. Zelo pomemben del je tudi izbira vhodnih vrat. Preverite pestro in dovšeno izbiro vhodnih vrat Pirnar.

Vhodna vrata skozi čas

Vhodna vrata so svojevrstno merilo razvoja, napredka, pa tudi mode in sprememb razne druge sorte. Povsem na začetku človek vhodna vrata ni potreboval, saj se je selil iz kraja v kraj, aktualno je bilo nabiralništvo, domovanja so bila kvečjemu skromna zavetja. Avstralski staroselci živeči v divjini to prakticirajo še danes, celo leto imajo okrog pasu skromen predpasnik, spijo na prostem ob ognju. Ljudstva živeča v azijskih prostranstvih na drugi strani še danes živijo v šotorih, na njih bomo zaman iskali klasična vhodna vrata. Napredek je prinesla bolj ali manj stalna naselitev. Šlo je za bodisi za stalno naselitev določenega ljudstva na določenem ozemlju ali pa naselitev vojaških posadk na osvojenih ozemljih. V prvem primeru so bila vhodna vrata razmeroma enostavna, njihova posebnost je bil od tal nekoliko dvignjen spodnji del. Vhodna vrata spodaj nekoliko dvignjena je bila posledica stopnje razvoja. V domovanjih so namreč tudi kurili ogenj, dimnika pa še niso iznašli. Zato je nekoliko večja reža pod vhodnimi vrati omogočala kolikor toliko dobro prezračevanje. Vhodna vrata v preteklosti tudi niso imela ključavnice, slednja je iznajdba sodobnejšega časa.

Masivna vhodna vrata

Masivna vrata je človeštvo iznašlo z uvedbo utrdb. Masivna vhodna vrata so med drugim omenjena v raznih zgodovinskih virih. Šlo je za masivna vhodna vrata v pravem pomenu besede. Kljub masivnosti, so predstavljala najšibkejši člen obrambe. Zato niso bila zgolj izredno masivna, varovali so jih tudi z vodnimi jarki, okrepljeno obrambo okrog vrat in raznimi drugimi podobnimi ukrepi. Z napredkom človeštva so utrdbe postopoma izginjale ali izgubljala svoj pomen, človeštvo se je začelo naseljevati v manj varovanih objektih in predelih. Kar lahko vidimo pri marsikaterem starem mestu. Njegov razvoj se je pogosto začel znotraj utrdb, v kasnejših stoletjih in obdobjih pa se je naseljevanje nadaljevalo zunaj utrdb. Masivna vhodna vrata niso nič novega, je pa občutek varnosti po zgledu starodavnih utrdb zimzelena želja investitorja gradnje.

Par naprav za enostavno spomladansko čiščenje

S prvimi toplejšimi žarki spomladanskega sonca je napočil tudi čas, da se lotimo generalnega čiščenja svojega doma. Tega opravila se otepajo le tisti, ki ne poznajo nekaterih trikov, s katerimi si čiščenje povsem poenostavimo. Drugi pa bodo delo opravili hitro in brez težav, predvsem pa z izjemnimi rezultati. Zadostujeta že dve napravi, ki v veliki meri prevzameta zahtevnejše posege pri čiščenju doma in okolice.

Parni čistilnik

Notranje prostore lahko najbolj učinkovito očistimo z močjo pare. Na ta način bomo prepričljive rezultate dosegli brez uporabe nevarnih kemičnih sredstev in brez zahtevnega drgnjenja. Parni čistilnik namreč odstranjevanje trdovratne umazanije povsem olajša, saj s pomočjo vroče pare razgradi tudi zasušene madeže, poleg tega se lahko na ta način lotimo praktično vseh površin, tudi občutljivejših materialov.

Poleg tega je parni čistilnik zelo enostaven za uporabo, ne škodi stanovanjskim površinam in zagotavlja odlične rezultate. Vsekakor je pametno to napravo imeti pri roki, ko se lotimo spomladanskega čiščenja – na voljo imamo široko izbiro, saj je parni čistilnik priljubljena naprava za domačo rabo, posledično je tudi ponudba zelo široka.

Visokotlačni čistilniki

Če v stanovanjskih prostorih potrebujemo nežen, varen in zanesljiv pripomoček, pa si lahko za čiščenje okolice privoščimo nekoliko bolj zmogljivo napravo, ki bo za takšne površine najbolj učinkovita. Odlično rešitev prinašajo visokotlačni čistilniki, ki se najbolje izkažejo pri čiščenju dvorišča, teras, garaž, dovozov in drugih površin, ki niso pretirano občutljive. Gre namreč za čiščenje z močnim curkom vode, kar se izkaže za zelo učinkovito rešitev, a seveda le na površinah, ki lahko zdržijo abrazivno delovanje vode pod tlakom.

visokotlačni čistilniki Karcher

Visokotlačni čistilniki so zelo vsestranski pri čiščenju okolice hiše. S takšno napravo se lahko lotimo praktično vsakega izziva, prav tako lahko s curkom vode dosežemo še tako nedostopne kotičke. Odlična rešitev torej za uporabo pri spomladanskem čiščenju, ko moramo tudi zunanjost hiše pripraviti na toplejše obdobje leta.

Fasada je zahtevna investicija, saj cena predstavlja pomemben delež celotnih stroškov

Cena fasade v nekaterih primerih presega zmožnosti investitorja. Fasada zato počaka določeno obdobje, ko cena postane dostopnejša. Pred tem je izvedena ureditev notranjosti do stopnje, ki omogoča bivanje. S časom se nabere dovolj sredstev, da fasada in njena cena ne predstavlja več velike ovire.

Izbira fasade je iz več razlogov zahtevna

Zunanji izgled je zagotovo ena večjih dilem. Če pogledamo hiše ali druge objekte v okolici, vidimo množico barv in kombinacij barv. Med njimi nam bo zagotovo ena ali nekaj barv zelo všeč, nekaj bo sprejemljivih, nekaj barv in kombinacij nam ne bo všeč. Pri skupini všečnih ali zelo všečnih je treba dodatno paziti na optično prevaro. Objekt mora biti vsaj približno enako velik oziroma mora imeti približno enako velike površine. Na večjih površinah namreč ista barva postane na videz svetlejša v primerjavi z barvo uporabljeno na majhnih izbranih mestih. Fasada in njena cena se spreminja tudi z raznimi dodatki. Dodatki so lahko drugi materiali, dodatki okrog oken in vrat in podobno. Pri tem se ne spremeni cena v času izvedbe, fasada lahko zahteva večje stroške tudi v prihodnosti. Dodana večja lesena površina zahteva v prihodnosti barvanje in druge vzdrževalne posege. Cena bo temu primerno drugačna, če bo imela fasada dodane lesene površine. Investitorji se za izbiro barve odločajo na različne načine. Nekateri imajo barvo že izbrano, drugi v večji meri tretji, pa se odločijo za študijo. Pri študiji gre za približek končne podobe v določeni barvi ali barvi kombinaciji. Hitro bomo ugotovili, da se s spremembo barve spremeni izgled. Toliko bolj, kolikor več dejavnikov vpliva na izgled. Cena je nadalje različna, če se odločimo za klasično izvedbo z različnimi debelinami stiropora, z različnimi vrstami stiropora ter glede na različne druge dejavnike. Ker je fasada investicija prihodnosti, mora biti cena ocenjena s čim več lastnostmi uporabe objekta v prihodnosti.  Kako do dobre fasade si preberite tukaj.

Spalnice, prostor sproščanja

Spalnice so prostor sproščanja in regeneracije človeškega organizma. Človeški organizem se najbolje regenerira, če so spalnice individualno prilagojene njegovim zahtevam. Kakovostno spanje in regeneracija temelji na nekaterih zelo osnovnih lastnostih.

Pohištvo spalnice

Osnove dobrega spanja

Dober spanec nam lahko zgotovijo tudi zelo osnovne razmere in oprema. Pomembne lastnosti so optimalna temperatura, vlažnost, podpora telesu ter položaj. Optimalno temperaturo in vlažnost nam lahko nudi tudi spanje na prostem, doma jo zagotavljamo na različne naravne ali umetne načine. Primer umetnega načina zagotavljanja optimalne temperature in vlažnosti so spalnice opremljene s klimatsko napravo. Naravno zagotavljanje optimalne temperature, pa je zagotovljeno z uravnavanjem temperature in vlažnosti brez električne energije ter drugih umetnih načinov. Optimalno podporo telesa zagotavlja ležišče s primerno trdoto, zračenjem ter pravilnim položajem. Kakovostno ležišče je zagotavljajo primerno izbrane vzmetnice, za pravilni položaj pa moramo poskrbeti sami. O spremembah položaja spanja moramo razmisliti predvsem v primer težav s spanjem. V nasprotnem primeru je najverjetneje položaj optimalen. O spremembah je dobro razmisliti pred izbiro spalnice ali opreme zanjo. V primeru slabega spanca je potrebno preizkusiti več različnih položajev spanja ter o različnih vzmetnicah. Položaj spanja pomeni predvsem namestitev ležišča glede na smer neba. Individualno najprimernejši položaj bomo dobili z mešanico teorije in prakse. Sledeč temu bomo postopoma z preizkusom različnih smeri našli individualno najprimernejši položaj. Na njegovi osnovi se lotimo opremljanja spalnice oziroma izbiro opreme zanje. Oprema spalnice je lahko zelo različna od osnovne z ležiščem do vedno razkošnih z dodanimi predalniki, omaricami ali garderobnimi omarami različnih oblik in velikosti. Večinoma smo z proračunom omejeni, zato je potrebno tudi za optimalne spalnice računati s kompromisi. Dobra vzmetnica lahko predstavlja večji ali manjši del proračuna za spalnice, vendar je za dobro spanje največkrat vredno odreči se ostali opremi. Kakovostna oprema spalnice je lahko pridobljena na daljši časovni rok, kakovostno spanje pa je zaželeno od prvega dne uporabe dalje. Opremljate spalnico? Ne spreglejte izbire, ki jo ponuja Harvey Norman.