Filtriranje izpuhov dizelskega motorja

Različni avtomobilski motorji se precej razlikujejo v mnogih podrobnostih. Pogosto se osredotočamo predvsem na bate in delovanje pri izgorevanju, zanemarjamo pa posledice, ki nimajo neposredne povezave s prenosom sile na os avtomobila. Govorimo seveda o izpušnih plinih, ki nastajajo pri izgorevanju goriva, nato pa so usmerjeni v izpušni sistem vozila. Ta sistem ni namenjen le temu, da vodi izpuh proti koncu avtomobila, temveč pri tem skrbi tudi za čiščenje in filtriranje plinov. Zelo pomembno nalogo imajo različni filtri, še posebej pri dizelskih vozilih.

FAP filter

Filter trdih delcev

V dizelskih vozilih najdemo filter trdih delcev, imenovan tudi DPF ali FAP filter. To je filter, ki ima zelo pomembno nalogo – zadržuje trdne delce, ki nastajajo kot stranski produkt pri nepopolnem izgorevanju dizelskega goriva v motorju. Te snovi so strupene in lahko zelo škodljive za zdravje ljudi in dobrobit okolja, zato jih ne smemo spustiti skozi izpušno cev. Dober filter je pri tem seveda ključnega pomena.

Uporabljajo se fini mehanski filtri, ki zadržujejo trdne snovi, ki potujejo po ceveh skupaj z izpušnimi plini. Zelo učinkovita je lahko že povsem enostavna rešitev, zato običajno tudi enostaven FAP filter svoje delo dobro opravlja. Morebitne težave se lahko pojavijo na dolgi rok, če se začne filter trdih delcev mašiti, v tem primeru ga je treba očistiti ali zamenjati, kar lahko opravijo serviserji.

FAP filter lahko zamenjamo s športno različico, ki prepušča več materiala, to pa pomeni, da ne ovira prehoda izpušnih plinov in lahko ponudi nekoliko boljše delovanje motorja. To je priporočljivo opraviti v primeru, da imamo z delovanjem motorja oziroma izpušnega sistema kakšne težave, sicer pa je bolje, da je filter trdih delcev kar se da fin in zadrži čim več trdnih snovi v izpuhu – vplivi na delovanje avtomobila so minimalni, če seveda za filter na dolgi rok dobro skrbimo.

Vozniško dovoljenje po dolgem procesu usposabljanja

Za vsakega nadobudnega kandidata v avtošoli je vozniško dovoljenje končni cilj, ki se mikavno približuje iz daljave. A proces je lahko precej dolg, težaven in tudi drag. To je sicer prav, saj želimo na cesto poslati le dobro usposobljene voznike, ki so odlično pripravljeni na vse izzive, s katerimi se bodo soočili v praksi. Zato se je treba z začetnimi obremenitvami v procesu izobraževanja in usposabljanja pač soočiti, saj druge rešitve ni. Lahko pa na izkušnjo v tem procesu vplivamo tako, da izberemo dobro avtošolo, v kateri bo izpopolnjevanje vozniških spretnosti v veselje in užitek, vozniško dovoljenje pa bo pika na i zanimivemu procesu. Izbira pravega ponudnika ni mačji kašelj, saj imamo na voljo veliko opcij, predvsem to velja za kategorijo B, ki je med kandidati razumljivo najbolj priljubljena. A vseeno lahko šole primerjamo v različnih ozirih in ugotovimo, kje bo izkušnja kar najboljša. Tako lahko vozniško dovoljenje pridobimo brez večjih težav, čeprav se srečamo z enakimi obveznostmi kot pri drugih ponudnikih.

Vozniško dovoljenje

Po izpitni vožnji pridobimo le začasno vozniško dovoljenje

Avtošola ima velik vpliv na to, kako prijetna bo izkušnja izobraževanja in usposabljanja. Ne more pa povsem prevzeti celotnega procesa. Vodi le do izpitne vožnje, po kateri dobimo začasno vozniško dovoljenje. Resda to že omogoča vožnjo po cestah, a ga ne moremo podaljšati in velja le dve leti. V tem času imamo še eno obveznost – to je dodatno usposabljanje iz varne vožnje. Šele po tem se izda trajno vozniško dovoljenje, ki ga ima polnopravni udeleženec v prometu. Seveda še vedno veljajo nekatere omejitve, ki so vezane na status mladega voznika oziroma voznika začetnika. Avtošola torej nima popolnega vpliva na izkušnjo v vseh fazah usposabljanja, za polnopravno vozniško dovoljenje bo treba opraviti nekaj obveznosti tudi zunaj programa izbrane šole vožnje. obiščite stran https://bb.si ter si preberite še več uporabnoih informacij.

Mednarodno vozniško dovoljenje

Postopek pridobitve vozniškega dovoljenja je pri nas dokaj zahteven in dolgotrajen, tudi če ne upoštevamo statusa mladega voznika, ki še podaljša pot do polnopravnega statusa voznika v prometu. Ponekod v tujini so zahteve drugačne, prav tako so drugačne navade in predpisi na cestah, zato bomo potrebovali mednarodno vozniško dovoljenje, če se želimo brezskrbno zapeljati po njihovih cestah. Takšno dovoljenje sicer ni nujno za vožnjo v vseh državah, predvsem po Evropi se lahko v veliki meri vozimo tudi zgolj s slovenskim dovoljenjem, a ponekod po svetu je mednarodno vozniško dovoljenje kar nujno. V vsakem primeru pa ta dokument olajša interakcije z možmi postave na tujih cestah, kar je prav tako v veliko korist. Če se odpravljamo nekam, kjer je zahtevano mednarodno vozniško dovoljenje, moramo ta dokument pravočasno pridobiti in imeti pri sebi. Zahteva se že ob najemu vozila, ne le pri vožnji, zato niti ni mogoče tvegati in voziti brez. Na srečo lahko mednarodno dovoljenje enostavno in hitro pridobimo, potrebujemo le nekaj dokumentov.

Mednarodno vozniško dovoljenje

Kako pridobiti mednarodno vozniško dovoljenje?

Mednarodno vozniško dovoljenje izdaja le AMZS, so pa lahko pri pridobivanju tega dovoljenja v pomoč tudi drugi strokovnjaki, predvsem avtošole. Verjetno pomoč ne bo potrebna, saj je postopek povsem enostaven – izpolniti je treba vlogo in ob njej predložiti še slovensko vozniško dovoljenje, osebni dokument ter fotografijo. Seveda lahko mednarodno vozniško dovoljenje pridobijo le tisti vozniki, ki nimajo kakšnih omejitev ali disciplinskih ukrepov. Postopek je opravljen hitro in brez večjih težav, pripraviti pa se moramo še na plačilo pristojbine, ki znaša okoli 30 evrov, za člane AMZS nekoliko manj. S tem že uredimo vse potrebne obveznosti in hitro pridobimo mednarodno vozniško dovoljenje, ki bo veljavno v skoraj 120 državah po svetu. Zanimivo pa je, da tega dokumenta ne moremo uporabljati za vožnjo po slovenskih cestah, še vedno bo treba imeti pri sebi slovensko dovoljenje.

Kam po avto gume?

Izbira avtomobilskih gum je pomembna odločitev, ki ključno vpliva na vozne lastnosti vozila in izkušnjo pri vožnji. To pomeni, da bo treba premišljeno izbrati tudi trgovca oziroma prodajalca gum. Ni se treba omejiti le na modele, ki jih ponuja priljubljeni serviser – avto gume lahko dobimo v ponudbi številnih trgovcev, ki ponujajo konkurenčne cene in zelo pestro izbiro. Na ta način lahko najdemo točni tisti model, ki se bo v danih razmerah najbolje obnesel, torej ni treba sklepati nikakršnih kompromisov. Seveda bo treba za najboljšo izkušnjo avto gume najprej izbrati. Pri tem se osredotočimo na pomembne lastnosti pnevmatik, na primer na oprijem na spolzkem cestišču ter na zavorno učinkovitost, pozanimamo pa se tudi o drugih lastnostih, morda tudi o izkušnji drugih voznikov pri uporabi tega modela. Nato pa se vsekakor pozanimamo tudi o trgovcu, pri katerem nameravamo avto gume kupiti – morda najdemo kje bistveno boljše cene ali prepričljivejšo ponudbo, pogosto so vključene še dodatne storitve, na primer menjava gum in centriranje. Včasih se nakup gum kombinira tudi s storitvami s področja avtooptike, tako da so med ponudniki gotovo lahko kar velike razlike. Temelj za dobro izbiro so seveda avto gume, a ponudb ne moremo enostavno primerjati le na podlagi cene.

avto gume

Kakovostne avto gume upravičujejo investicijo

Pametno je izbrati drage avto gume. Ne zato, ker je zapravljanje denarja zabavno ali prijetno, temveč ker bomo na ta način zagotovili kar najboljšo izkušnjo pri uporabi gum. Ne pozabimo, da gre za ključni kos avtomobilske opreme, morda celo za najpomembnejši. Avto gume v veliki meri vplivajo na varnost vožnje in vozne lastnosti avtomobila, varnost na cesti pa je neprecenljiva in upravičuje vsakršno investicijo. Sicer pa pnevmatike niso posebej drage, nekaj sto evrov na vsakih nekaj let je sprejemljiva investicija za vsakega voznika, sploh v primerjavi z drugimi stroški, ki jih imamo z avtom.

Preverite celotno Petrol ponudbo avto gum.

Letne pnevmatike v zahtevnih razmerah

V letnem času lahko na cestah pričakujemo nekoliko boljše razmere, pravzaprav so te za vožnjo pogosto kar idealne. Res pa je, da vremena ne moremo nadzirati, tudi v poletnih dneh se pogosto razvijejo vremenski pojavi, ki vožnjo spremenijo v zelo neprijetno in potencialno nevarno dogodivščino. V poletnih nevihtah se bo na cestišču dobro znašel le avto, ki ima zanesljive letne pnevmatike. Treba je namreč zagotoviti brezkompromisen oprijem na spolzki podlagi, kratko zavorno razdaljo in odlično vodljivost, pa tudi sicer morajo biti letne gume dobro prilagojene na vse mogoče razmere, s katerimi se srečujemo v toplejšem delu leta. Letne pnevmatike nenazadnje pomembno vplivajo tudi na učinkovitost delovanja vozila in na porabo goriva, tudi v idealnih razmerah, poleg tega je od njihove kakovosti odvisna življenjska doba gum in posledično tudi stroški, ki jih bomo imeli z vzdrževanjem vozila. Zahtevne so lahko tudi razmere, ki jih običajno razumemo kot ugodne – vroč asfalt in dolge poti v poletni vročini lahko letne pnevmatike močno obremenijo, zato ne smemo zanemarjati pomena kakovosti in zanesljivosti teh gum.

Letne pnevmatike za brezkompromisno vožnjo

Na letne pnevmatike se pri vožnji močno zanašamo, ne glede na razmere. Prav v vsakem primeru morajo zagotoviti odlično vodljivost vozila in dober oprijem na podlagi, tudi hitro odzivnost in popolno zanesljivost pri upravljanju vozila v kakšnih nepredvidljivih situacijah. Ravno zato se splača tudi letne pnevmatike pozorno izbrati, ne pa zgolj razvrstiti po ceni in izbrati najcenejših. Čeprav se pogosto bolj posvečamo izbiri zimskih gum, si tudi letne zaslužijo pozornosti. Na voljo so testi, ki razkrivajo lastnosti posameznih modelov in omogočajo tudi neposredne primerjave med različnimi možnostmi. Ni nujno, da bodo najboljša izbira najdražje gume, s pozorno izbiro je možno najti zelo ugodne in hkrati zanesljive letne pnevmatike, ki bodo v vseh razmerah omogočale brezkompromisno vožnjo v letnem času. Kupite svoje na spletni strani www.petrol.si.